Nakon visokopozicioniranog člana crnogorske mafije, u BiH uhićen bivši policajac i još jedna osoba

Uhićenje
Ilustracija

Nekadašnji policajac Dalibor Ć. i Ljuban P. uhićeni su u akciji pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa pripadnikom 'kavačkog klana' Almirom J., kojem su pružali logističku podršku.

Kako je potvrđeno u MUP RS svi se terete da su počinili krivična djela 'Organiziranog kriminala' u vezi sa 'Krivotvorenjem isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja'. To se odnosi na lažne dokumente koje su Dalibor Ć. i Ljuban P. podigli u ime Almira J., a potom mu ih odnijeli na parking u blizini Ferhadije kada su i uhićeni.

"Radilo se o dobro pripremljenoj akciji jer su istražitelji ranije uspjeli da utvrde lažni identitet Almira J.. On je, pod drugim imenom, podnio zahtjev za izdavanje dokumenta i za podizanje ovlastio drugu osobu", kaže izvor iz policije.

Pojašnjava da je Dalibor Ć. bio osoba koja je podigla dokumente u CIPS-u u Banjoj Luci. "On je dokumente na lažno ime predao Ljubanu P., koji ih je odnio Almiru J. Od trenutka podizanja istražitelji su pratili suradnike koji su ih odveli izravno do Almira J.", kaže izvor blizak istrazi.

Nakon kriminalističke obrade svi osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužiteljstva BiH u Sarajevu, piše 'Dnevni avaz'.

Inače, za Almirom J. je crnogorsko pravosuđe raspisalo crvenu tjeralicu zbog sumnje da je počinio krivična djela 'Osnivanje kriminalne organizacije', 'Pokušaj ubojstva' i 'Nezakonito držanje vatrenog oružja i eksplozivnih naprava'.

Ljuban P. i Dalibor Ć.  također imaju policijske dosijee i više puta su uhićeni i privođeni. Ljuban P. se dovodio u vezu sa banjalučkom automafijom, odnosno krivotvorenjem dokumenata za ukradena vozila, te prijevarama i drugim krivičnim delima. Dalibor Ć. je 2015. godine 'izbačen' iz policije nakon što je uhićen u akciji 'Sjever' zbog sumnje da je bio dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom oružja.

O ovome su se oglasili i iz Tužiteljstva BiH: "Pripadnici MUP-a Republike Srpske, danas u popodnevnim satima, uz visoke mjere osiguranja, predali su tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, dvojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode jučer u policijskoj akciji u Banja Luci.

Također, osumnjičeni državljanin Crne Gore, koji je lišen slobode u policijskoj akciji bit će predat Sudu BiH, sukladno provođenju ekstradicijskog postupka.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, ispitat će osumnjičene u okviru predmeta organiziranog kriminala u kojima u suradnji sa partnerskim institucijama regije, istragu vodi Tužiteljstvo BiH. Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će tužitelj donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu", navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.