BIH Savjetnik gradonačelnika i direktor rudnika završili u pritvoru zbog korupcije

Zatvor rešetke ruke
Ilustracija

Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Abdulaha Z. (40), savjetnika gradonačelnika Živinica i Samira S. (44), v.d. direktora RMU Đurđevik, obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela', Abdulah Z. u vezi sa 'Primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem', a Samir S. u vezi sa 'Primanjem dara ili drugih oblika koristi'.

Oni su osumnjičeni da su od svibnja do početka srpnja 2021. godine, koristeći svoj utjecajni položaj, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskom poduzeću koje pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno poduzeće dugovalo 300.000 KM za pružene usluge u prethodnom razdoblju, tražili u telefonskim ili osobnim kontaktima da im predaju dio od 15% od ukupnog potraživanja u novcu (45.000 KM) kako bi posredovali i utjecali da J.P. Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Nakon što je J.P. Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga od 100.000 KM, u vozilu direktora ove agencije 2. srpnja ove godine je Samiru S. isplaćen novac u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) osumnjičenog lišili slobode. Odmah nakon toga je slobode lišen i Abdulah Z.

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je, u suradnji sa pripadnicima SIPA-e, u ovom predmetu istragu vodilo u prethodnih 20 dana, te  su po primopredaji novca osumnjičeni lišeni slobode.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene, navedeno je iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva TŽ.