ŽZH Odobrena 33 zahtjeva za potpomognutu oplodnju, na lijekove potrošeno 6,8 milijuna KM

Potpomognuta oplodnja
Ilustracija

Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) na sjednici održanoj u četvrtak u Širokom Brijegu usvojila je, među ostalim, Izvješće o radu Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) ZHŽ-a za 2022. godinu.

Pored redovitih poslova, Zavod je u lipnju 2022. godine započeo s izdavanjem elektroničkih zdravstvenih iskaznica koje u potpunosti mijenjaju postojeću papirnatu zdravstvenu iskaznicu, te će izravno utjecati na povećanu sigurnost i ispravnost podataka osiguranika, smanjenje administracije i brže korištenje medicinskih usluga. U 2022. godini Zavod je izdao ukupno 30.319 elektroničkih zdravstvenih iskaznica, priopćeno je iz Vlade ZHŽ-a, prenosi Fena.

Za lijekove s Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret Zavoda izdvaja se 11,5 posto ukupnih prihoda ZZO-a, što je u 2022. godini iznosilo 6.836.234,69 maraka.

Prosječna potrošnja lijekova po osiguraniku je 85 maraka, dok je prosječna potrošnja lijekova na teret Zavoda po osiguraniku u FBiH oko 100 maraka.

Ukupna potrošnja u 2022. godini za ortopedska pomagala iznosila je 1.558.145 maraka. Visina premije za prošlu godinu iznosila je 20 maraka, odnosno ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodne godine. Osiguranik koji ima markicu i ovjerenu zdravstvenu iskaznicu oslobođen je plaćanja participacije za izvršene zdravstvene usluge.

U djelokrugu Službe za odnose s osiguranicima je i rad povjerenstava Zavoda, koja sudjeluju u postupcima priznavanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Osim liječničkih povjerenstava, od početka 2012. godine pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar djeluje i Zajedničko povjerenstvo utemeljeno od strane ovog Zavoda, ZZO Hercegovačko-neretvanske županije, ZZO Hercegbosanske županije i SKB-a Mostar, a zadaća mu je upućivanje osiguranika na liječenje u zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj temeljem sporazuma koji je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje potpisan 2012. godine.

Temeljem tog sporazuma svi troškovi liječenja osiguranika koji obuhvaćaju ukupno deset dijagnoza, idu na teret proračuna Republike Hrvatske (RH) iz stavke „Pomoć za liječenje hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH“, koja iznosi 15.000.000 HRK.

Riješeno je 120 predmeta iz područja inozemnog osiguranja, a također odobrena su i 33 zahtjeva za biomedicinski potpomognutu oplodnju u ukupnom iznosu od 120.000 maraka, čije troškove je, sukladno zakonskim propisima, od 1. siječnja ove godine preuzeo Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Vlada ŽZH je donijela i Odluku o isplati sredstava s pozicije „Tekući prijenosi knjižnicama“ iz Proračuna ZHŽ-a za 2023. godinu u iznosu od 120.000 maraka.

Sredstva iz ove odluke raspodjeljuju se u jednakim iznosima od po 30.000 maraka u svrhu sufinanciranja djelatnosti za koje su osnovane, sljedećim javnim ustanovama: JU Narodna knjižnica Široki Brijeg, JU Narodna knjižnica Posušje, JU Kulturno-športski centar Ljubuški i JU Kulturni dom Antun Branko Šimić Grude.

Donesena je i Odluka o isplati sredstava s pozicije „Tekući prijenosi galerijama i muzejima: Humac, Široki Brijeg, Posušje i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka SVETI STJEPAN PRVOMUČENIK Gorica“ iz Proračuna ZHŽ-a za 2023. godinu u iznosu od 100.000 maraka.

Ova sredstva raspodjeljuju se u iznosu od po 25.000 maraka, u svrhu obavljanja osnovne djelatnosti ustanovama JU Franjevački muzej „sv. Ante Padovanskog“ Humac, Ljubuški, JU Franjevački muzej „U kući oca mojega“ Posušje, JU Muzej i Galerija Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka „Sveti Stjepan Prvomučenik“ Gorica, Grude.