NEKI SU TRAJNO POVUČENI Evo kojih lijekova nikako nema u ljekarnama

lijekovi
Ilustracija/Pexels

Iz Agencije za lijekove BiH potvrđeno je kako postoje problemi u snabdijevanju pojedinih lijekova za tržište u BiH.

Kao razlozi navode se problemi u procesu proizvodnje, nabavci aktivnih supstanci i sirovina uopće, kao i materijala za pakiranje.

Prijavljen je i trajni prekid snabdijevanja lijeka hormona rasta Somatropin koji će biti zamijenjen drugim proizvođačem, navodi RTRS.

Trenutno na tržištu u ljekarnama nema pojedinih lijekova zbog problema u lancu snabdijevanja. U pitanju je antibiotik Ospen, za koji je proizvođač najavio i datum kada će se taj lijek ponovo pojaviti na tržištu, zatim Amitriptilin kojeg nema privremeno i Maprotilin, za koji je proizvođač najavio trajno povlačenje s tržišta. Pacijenti su u obvezi javiti se liječnicima kako bi im propisali drugu adekvatnu terapiju.

“Proizvođači su dužni da nam prijave privremene nestašice. Ponekad se događa da od pacijenata ili zdravstvenih radnika saznamo da nekog lijeka nema na tržištu. Јako je važno da raspolažemo informacijom da neki lijek nije dostupan jer na taj način možemo ubrzati postupke davanja dozvole ili osigurati uvoz iz druge zemlje”, rekla je Tijana Spasojević Došen, šefica Odsjeka za informiranje Agencije za lijekove BiH.