ZAHTJEVI NISU ISPUNJENI Nema nastavka proizvodnje uglja u Federaciji BiH

rudari, prosvjedi
Klix

Rudari koji su dva dana prosvjedovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu odlučili su prekinuti prosvjed, ali proizvodnju neće nastaviti "jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni".

Glavni zahtjevi su bili uvezivanje radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH, stavljanje van snage pravilnika po kojem se visina osnovne plaće kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjuje na 570 KM, smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog poduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić poručio je da su do 15:00 sati čekali odgovor Vlade FBiH, koji nisu dobili, što su shvatili kao neprihvaćanje njihovih zahtjeva, prenosi Fena.

Istaknuo je da proizvodnja uglja u rudnicima Federacije BiH neće biti nastavljena dok ne budu ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

Predstavnici Vlade su dva puta nudili pregovore, što su rudari odbili, ističući da o svojim zahtjevima ne namjeravaju pregovarati. U prosvjedima su sudjelovali rudari sedam rudnika u Federaciji BiH koji su dio Koncerna Elektroprivreda BiH.