FOTO  USPJEŠNO ZAVRŠENA MALA ŠKOLA VESLANJA U LJUBUŠKOM Mladi veslači spremni za izazove

Škola veslanja
Hercegovina.info

Ovaj tjedan Ljubuški je zračio posebnim veseljem i uzbuđenjem jer je upriličena Mala škola veslanja namijenjena najmlađim sportskim entuzijastima. Djeca su postala glavni junaci ove inspirativne priče o sportskom duhu i timskom radu. Na obalama rijeke Trebižat koja teče kroz ovo pitoreskno mjesto, mali veslači su imali priliku uploviti u svijet veslačkog sporta kroz igru, vježbu i edukaciju. U nastavku ćemo istražiti kako je ova inicijativa osvježila sportsku scenu Ljubuškog i pružila djeci jedinstvenu priliku za učenje, zabavu i razvoj vitalnih vještina kroz veslanje.
 
Zajedničkim naporima do uspjeha

Već punih 16 godina, Društvo pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Ljubuški uspješno organiziralo školu plivanja, pružajući mladima s ovog područja priliku da se još bolje upoznaju s vodom. Međutim, ove godine su premašili naša očekivanja tako što su osmislili i organizirali inovativnu Malu školu veslanja. Ova nova inicijativa nije samo korak dalje u njihovom dugogodišnjem radu, već i jasan znak da žele pružiti mogućnost djeci da istraže nove vještine i okruženja kroz veslanje.

Osim toga, važno je napomenuti da glavni smjer ovog projekta leži u ambiciji da djecu koja završe plivački program odnosno školu plivanja pod vodstvom profesora Zvonka Hercega, preusmjeri prema rijeci kao novom iskustvenom okruženju. Cilj nije samo osloboditi ih okvira bazena, već ih također naučiti vještini veslanja u prirodnom okruženju.

Ovaj nadasve zanimljivi projekt teži preoblikovanju mladih plivača u buduće veslače, pružajući im priliku da se osjete udobno u vodama koje nisu ograničene betonskim zidovima bazena. Osim stjecanja vitalnih vještina plivanja, djeca su imala priliku razviti dublje razumijevanje vode kao elementa i savladati vještinu veslanja, stvarajući time osjećaj povezanosti s prirodom na još dubljoj razini.

Nakon što su pripremili projekt sukladno Javnom pozivu za dodjelu proračunskih sredstava Grada Ljubuškog za sportske projekte u 2023. godini, dobili su značajnu podršku grada. Kroz dobivenu financijsku potporu, osigurali su neophodnu sigurnosnu opremu za polaznike Male škole veslanja. Također, važnu ulogu u ostvarivanju ove inicijative odigrali su i Turistička zajednica Grada Ljubuškog te JP „PARKOVI“ d.o.o. Ljubuški, čiji je financijski doprinos omogućilo da škola bude besplatna za sve zainteresirane polaznike. Ova zajednička podrška lokalnih institucija ne samo da je osigurala uspješno odvijanje Male škole veslanja, već je i naglasila važnost suradnje između sektora sporta, turizma i lokalne zajednice u poticanju aktivnog života djece i mladih.
 
Kupalište Baščina: Prirodno Utočište za Učenje u Mirnom Ambijentu

Kupalište Baščina, smješteno uz slikovitu rijeku Trebižat, predstavlja očaravajući biser prirode koji je kad malo bolje razmislimo u najmanju ruku prikladno okruženje za održavanje Male škole veslanja. Ovo prekrasno kupalište svojom prirodnom ljepotom, kristalno čistom vodom i mirnim ambijentom stvara idealan prostor za učenje i prakticiranje vještina veslanja.

Ušuškano u okruženju zelenila i obilja prirodnih elemenata, Baščina nudi prostrano područje koje omogućava neometano vježbanje te stvara autentičan osjećaj povezanosti s vodom, ključan za usvajanje tehnika veslanja. Njegova prirodna izolacija pruža siguran i miran prostor, idealan za koncentriran rad polaznika škole.
U usporedbi s drugim lokacijama poput Kravice ili Čeveljuše, kupalište Baščina se izdvaja svojom tišinom i prirodnim mirom. Kravica, poznata po svojim prekrasnim slapovima, često može biti previše prometna i bučna, stvarajući izazove za efikasno učenje. S druge strane, Čeveljuša, iako također impresivna, može biti izložena nepredvidivim uvjetima.

Kupalište Baščina se s pravom pozicioniralo kao optimalno odredište za Malu škole veslanja, pružajući mir, prostranost i sigurnost koja potiče uspješan razvoj veslačkih vještina kod polaznika.

U okrilju kupališta, ova jedinstvena Mala škola pružila je svojim zaigranim polaznicima priliku da se upuste u učenje veslačkih vještina unutar čarobnog kruga od 500 metara od samog obalnog raja. Ova idilična blizina omogućila je djeci da se urone u svijet veslanja u okruženju koje je jednako praktično koliko je i inspirativno.
 
Veliki interes za Malu školu Veslanja: Integracija i raznolikost

Iznenadni val interesa i želje za sudjelovanjem u Maloj školi veslanja oduševio je organizatore. Kako nam je objasnila Iva Perić, članica Udruge Trebižat i tajnica Društva pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture i jedna od ključnih osoba u organizaciji, broj prijavljenih polaznika bio je veći od očekivanog, što je postavilo izazov pred tim organizatora.

Originalno planiran kao trodnevni program, uslijed masovnog interesa organizatori su bili prisiljeni prilagoditi raspored. Kako bi se osigurala personalizirana pažnja i kvalitetno učenje, odlučeno je podijeliti djecu u dvije grupe. Prva grupa je sudjelovala prvog dana, dok je druga grupa čekala svoj red za drugi dan. Treći dan je bio rezerviran za sveobuhvatno zajedničko druženje i okrjepljenje iz obližnjeg restorana „Čiko“, čime se zaokružilo nezaboravno iskustvo.

Više od 40 malih polaznika pridružilo se Maloj školi veslanja, stvarajući živahnu i pozitivnu atmosferu ispunjenu entuzijazmom. Ovaj izazovni, ali uspješno izvedeni događaj pokazuje da je sportska inicijativa našla svoje mjesto u srcima djece i da će nastaviti inspirirati i poticati buduće generacije na aktivno sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

Osim toga ne smijemo zaboraviti spomenuti jednu itekako važnu stvar. Ono što čini ovu inicijativu posebnom u srcima građana Ljubuškog je njezina duboka povezanost s Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama "Duga". Ova suradnja je odskočna daska za širenje vrijednosti jednakosti i inkluzije. Izuzetno je dirljivo za vidjeti i doživjeti kako ova Mala škola ima veliko srce. Naime, organizatori su aktivno uključili djecu s posebnim potrebama, pružajući im priliku da sudjeluju rame uz rame s ostalom djecom.
Upravo tu dolazi do izražaja snaga i smisao zajednice. Djeca s poteškoćama su uspješno ovladala svim tehnikama i vještinama veslanja, postižući u nečijim očima možda male, ali zapravo dragocjene uspjehe koji su nadahnuli sve prisutne. Njihova prisutnost u ovoj inicijativi ne samo da je pružila podršku inkluzivnosti, već je i pokazala da sportske aktivnosti mogu postati mostovi koji povezuju sve članove zajednice.
 
Kroz ovo snažno partnerstvo s Udrugom "Duga", Mala škola veslanja se uzdiže kao primjer podržavanja različitosti i stvaranja inkluzivnog okruženja za sve. Ovo je dodatna dimenzija koja čini ovu inicijativu iznimno vrijednom i nadahnjujućom za sve građane Ljubuškog.

"U stvari, cijela ova ideja ima minimalno veze s kajakarenjem," otkrila nam je naša sugovornica Iva. To je ujedno i podsjetnik za sve nas da se često ispod površine običnih aktivnosti kriju dublje vrijednosti i poruke koje mogu obogatiti našu svakodnevicu.

Kao što svaki veslač zna, svaki potez veslom ima posljedicu na smjer i brzinu kretanja kanua. To je kao da svaki korak u ekosustavu ima utjecaj na ravnotežu prirode. Uzevši tu paralelu u obzir pomoću nje mališanima je lako objasniti da čak i najmanje akcije, poput bacanja otpada u rijeku, mogu stvoriti nepredviđene lančane reakcije koje narušavaju naš ekosustav.

Kroz praktičan pristup, djeca su bolje shvatila da čišćenje rijeke nije samo odgovornost prema prirodi, već i ključ za očuvanje tog prekrasnog veslačkog okruženja. Na taj način, veslanje postaje inspiracija za razmišljanje o dubljoj povezanosti s prirodom i vlastitim djelovanjem unutar nje.

Unutar samog programa, posebna pažnja je posvećena upoznavanju djece s opremom i osnovnim sigurnosnim aspektima. No, ono što se ističe kao najvažnije jest poticanje razvoja njihove svijesti o prirodnim ljepotama i nužnosti zaštite okoliša. Kroz ovu inicijativu, djeca su osvijestila da svaka njihova aktivnost u prirodi nosi odgovornost prema njoj. "Ovaj program nije samo o učenju veslanja, već i o stvaranju veze s prirodom i njezinim očuvanjem", ističe Zvonko Herceg, predsjednik Društva pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Ljubuški, za portal Hercegovina.info

"Želimo da djeca osjete dublji odnos s okolinom i postanu budući zaštitnici naše prirode."

Vođenje škole je preuzeo profesor Zvonko, a cijeli tim je imao podršku članova GSS Ljubuški. Oni su osigurali ne samo sigurnost, s obzirom na mladu dob i neiskustvo djece s brzim riječnim strujama, već su se također istaknuli kao instruktori veslanja. Njihova prisutnost je dodala dodatnu dimenziju ovom događaju.

"Uspjeh ove inicijative nije bio moguć bez podrške članova GSS Ljubuški, koji su bili naša snaga i oslonac u svim aspektima programa", naglasila je Iva. "Njihova uloga zaštitnika i instruktora nije samo pridonijela osjećaju sigurnosti i unaprijedila kvalitetu programa, već je istovremeno produbila osjećaj zajedništva i timskog duha kojeg smo željeli prenijeti našoj mladoj ekipi."

Zajedništvo i radost na vodi

Na trećem a ujedno i finalnom danu, naš tim Hercegovina Info portala također se pridružio ovom događaju. Zajedno s ostalim sudionicima, imali smo čast doživjeti sve čari ovog veslačkog iskustva i svjedočiti nevjerojatnoj atmosferi koja je obilježila posljednji dan Male škole veslanja. Uz veslanje kajakom, djeca su također imala priliku iskušati SUP (Stand Up Paddle) tehnike, a dodatno uzbuđenje donijeo je i zipline koji je organizirao GSS Ljubuški. Svi su bili pozvani da isprobaju sve što su do tada možda samo maštali.

Plaža je vrvjela od smijeha i dječje radosti, bilo je očito da su djeca, ali i njihovi roditelji uživali u ovoj posebnoj prilici za druženje. Energija koja je kružila bila je doslovno zarazna, stvarajući jedinstvenu atmosferu gdje su svi osjećali kao dio jedne velike obitelji - od najmlađih do najstarijih sudionika.

Na kraju, ova inicijativa ne samo da je pružila djeci nezaboravno veslačko iskustvo, već je i istaknula snagu zajedništva i suradnje unutar lokalne zajednice. Ovaj događaj jasno pokazuje kako sportske aktivnosti imaju dublje poslanje od pukog učenja tehnika – one podižu svijest o očuvanju prirode, razvoju inkluzivnosti i promicanju zajedničkih vrijednosti.

Suradnja između Društva pedagoga tjelesne i zdravstvene kulture Ljubuški, Udruge Trebižat, Turističke zajednice Grada Ljubuškog, JP „PARKOVI“ d.o.o. Ljubuški, članova GSS Ljubuški i mnogih entuzijastičnih pojedinaca je dokaz da zajedno možemo stvoriti pozitivan utjecaj na našu lokalnu sredinu. Njihova nesebična predanost i ulaganje vlastitog slobodnog vremena za dobrobit najmlađih predstavljaju inspiraciju za sve nas.

Pozivamo i druge da se priključe ovakvim inicijativama i doprinesu izgradnji bolje budućnosti za našu zajednicu. Kroz suradnju, strast prema sportu i brigu prema okolišu, možemo stvoriti trajne pozitivne promjene koje će oblikovati našu budućnost na bolje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.