FOTO/VIDEO  Vodostaj Trebižata u Ljubuškom stabilan, na snazi su redovite mjere obrane od poplava

Trebižat vodostaj Kravice
Hercegovina.info

Obilne i višednevne padavine koje su zabilježene na području općine Ljubuški u proteklih nekoliko dana, rezultirale su porastom vodostaja rijeke Trebižat, međutim trend rasta se u protekla dva dana stabilizirao i znatno umanjio.

Kako je za hercegovina.info kazao Mladen Bošnjak, pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, trenutni vodostaj rijeke Trebižat je 305 cm i na snazi su redovite mjere obrane od poplava. „Izvanredne mjere obrane od poplave su proglašene 11.3.2024. u 17:45 sati i trajale su relativno kratko do 12.3.2024. u 10:45 sati sa najvišim vodostajem od 339 cm izmjerenim 11.3.2024. u 20:45 sati“.

Trebižat vodostaj Kravice

Pripadnici Službe civilne zaštite ZHŽ su u proteklih nekoliko dana redovito vršili uvid u stanje vodostaja na kritičnim točkama na terenu, a kako su kazali situacija je cijelo vrijeme bila pod kontrolom bez potrebe poduzimanja dodatnih mjera zaštite od poplava. Inače, vodostaj južno od HE Peć Mlini se regulira kontroliranim ispuštanjem vode iz hidroelektrane i kule zatvaračice.

Trebižat vodostaj Kravice

„Do sada nemamo prijavljenih nastalih šteta. Vodostaj pada i voda se povlači sa poplavljenih površina. Ovakve situacije se događaju par puta godišnje kada u kratkom periodu padne velika količina kiše“, dodao je Bošnjak.

Problema ne bi trebalo biti niti s kišom jer sljedećih nekoliko dana ne bi trebalo biti većih oborina tako da će se vodostaj stabilizirati kako bi mogli prihvatiti nove količine padavina ukoliko do toga dođe. „Vremenske prilike za naredne dane su povoljne pa očekujemo daljnje smirivanje situacije“, zaključio je Bošnjak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.