UPRAVA ZRAČNE LUKE TUZLA TVRDI "Pronašli smo novu kompaniju koja će zamijeniti Wizzair"

Zračna luka aerodrom Tuzla

Iz Tuzlanske zračne luke priopćili su kako se nalaze u završnoj fazi pregovora s prijevoznikom koji će zamijeniti Wizz Air, koji će zatvoriti svoju bazu u gradu i ukinuti većinu svojih ruta ovoga tjedna.

Riječ je o zračnom prijevozniku koji nije Ryanair koji je prekinuo svoje operacije iz zračne luke ranije ovog ljeta.

"U pregovorima smo s dva zračna prijevoznika. Jedan od njih spreman je započeti s radom ovog studenog. Uvjereni smo da će to biti adekvatna zamjena. Aviokompanija bi za početak imala jedan avion baziran na našoj zračnoj luci, što bi joj omogućilo preuzimanje dijela putničkog potencijala koji će ostati neiskorišten nakon smanjenja operacija Wizz Aira, rekao je generalni direktor Zračne luke Dževad Halilčević, prenosi Ex-Yu aviation..

Halilčević je napomenuo da razgovori još uvijek traju, “još traju opsežni pregovori i nakon što sve finaliziramo, službeno ćemo uspostaviti suradnju te ćemo moći iznositi više detalja”.

Prošlog mjeseca, hrvatski stručnjak ACMI-ja Trade Air potvrdio je da je u pregovorima sa Zračnom lukom Tuzla oko stacioniranja jednog od svojih aviona iz obitelji Airbus A320 u gradu. Trade Air je spreman dati svoje avione na wet leasing tuzlanskoj zračnoj luci, dok bi potonja morala planirati rute i prodaju. Wet-lease uključuje avionsku tvrtku koja ustupa svoj avion, posadu, održavanje i osiguranje drugom subjektu. Nejasno je je li Halilčević u ovom slučaju mislio na Trade Air.

Tijekom posljednjeg punog mjeseca rada Wizz Airove baze u Tuzli ovog kolovoza, zračna luka primila je rekordnih 70.088 putnika, što predstavlja povećanje od 36,3% u odnosu na prošlu godinu i 5% više u odnosu na prethodni rekord u kolovozu tijekom pretpandemije 2019. Od siječnja do kolovoza, tuzlanska zračna luka opslužila je 503.644 putnika.

Brojka predstavlja porast od 101,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i rast od 48,7% u odnosu na 2019.

"Nastavljamo s njima [Wizz Airom] razgovore, ali nikakav konkretan dogovor nije postignut. Žao nam je zbog ovakvog razvoja događaja jer je Wizz Air bio izuzetno važan našim putnicima", zaključio je Halilčević.

Niskobudžetni prijevoznik je jedini avioprijevoznik koji leti u Tuzlu na redovnoj osnovi. Do kraja tjedna održavat će samo tri rute izvan grada, dok će njegova dva aviona biti premještena negdje drugdje.