VIDEO  U BiH stiglo 500 vojnika EUFOR-a

eufor, Vojnići
Screenshot

Nakon što je prekjučer objavljena informacija da u Bosnu i Hercegovinu dolazi 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva, prva grupa vojnika je stigla večeras, saznaje "Dnevni Avaz". 

Vojnici dolaze iz Austrije, Rumunije, Slovačke i Bugarske.

Kako je objavljeno, vojnici EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog pogoršanja međunarodne sigurnosti te iz predostrožnosti, a iz EUFOR-a je navedeno da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna.

Sadržaj se učitava...

Početkom tjedna stiže i drugi dio trupa.

"Četiri čete s oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredna dva tjedna biti raspoređeni u Bosni i Hercegovini, kao pojačanje postojećim snagama. Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnoj razini mogla bi potencijalno prouzročiti nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", priopćeno je ranije iz EUFOR-a.