FOTO  TREBIŠNJICA Ronioci izvukli ostatke čamca iz 1898. godine za vrijeme austrougarske vladavine

Austrougarski čamac
Hercegovina.info

Članovi ronilačkog kluba "Posejdon" prilikom redovnog čišćenja rijeke Trebišnjice, našli su ostatke čamca iz 1898. godine.

Riječ je o čamcu dugom oko šest metara, a na njemu su vidljiva oštećenja slična onima koja nastaju prilikom detonacija, pa su prve pretpostavke da je potopljen u Prvom ili Drugom svjetskom ratu.

Ovakvi čamci dugo su služili za prijevoz ljudi i robe s jedne na drugu obalu Trebišnjice, dok nisu sagrađeni mostovi u ovom dijelu grada.

Na željeznom čamcu je jasno vidljiva godina proizvodnje 1898, s početka austrougarske vladavine.

Nakon što je čamac ugledao svjetlost dana, slijedi njegovo čišćenje i konzervacija, a nakon toga svoju priču će ovaj čamac pričati svim posjetiocima “Muzeja Hercegovine“.

„Čamac će se naći u muzeju, u stalnoj postavci, najvjerojatnije u dvorištu Muzeja Hercegovine. Vjerujemo da će i čamac imati svoju priču kako su nekada ovakve barke i čamci plovili Trebišnjicom. Služili su vjerojatno i u vojne svrhe za potrebe austrougarske vojske. Uz tu priču će i naši posjetitelji moći napraviti lijepu fotografiju i pošalju je u svijet“, kaže za Hercegovina.info Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine.

Čamac je nađen na centralnom dijelu toka rijeke kroz grad, između hotela "Leotar" i Starog grada.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.