TKO I ŠTO RADI U DOMU NARODA? Dragan Čović nije pokrenuo niti jednu inicijativu. U šutnji sjedinjeni HDZ, SDA i SNSD

Dragan Čović HDZ

Zastupnici u Domu Naroda Parlamentarne skupštine BiH ove godine se nisu proslavili po nekoj aktivnosti na sjednicama u prvoj godini mandata.

Za razliku od Zastupničkog doma, gdje nerijetko sjednice traju po šest i više sati, na Domu naroda se točke dnevnog reda rješavaju po kratkom postupku.

Na sjednicama ovog doma, koju broji 15 izaslanika, u prvoj godini mandata, a prije sjednice koja je održana u četvrtak, je postavljeno svega 46 izaslaničkih pitanja za različite državne institucije, što je 3,06 pitanja po izaslaniku. Primjera radi, na sjednicama Zastupničkog doma je postavljeno 278 poslaničkih pitanja, što je 6,61 pitanje po zastupniku ili više nego duplo, piše Avaz.

Skoro 150 posto manje

Niti jedno izaslaničkog pitanje nisu postavili Nikola Špirić (SNSD) i Radovan Kovačević (SNSD), dok su ih najviše postavili Zlatko Miletić (Za nove generacije), Džemal Smajić (SBiH) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990). Miletić je postavio 10 pitanja, Smajić osam, a Cvitanović šest.

Što se tiče izaslaničkih inicijativa situacija je još gora, pa ih je u prvoj godini pokrenuto svega šest ili 0,4 inicijativa po izaslaniku. Na sjednicama Zastupničkog doma, primjera radi, pokrenuta je 41 inicijativa, što je 0,97 inicijativa po zastupniku ili skoro 150 posto više.

Čak je 11 izaslanika nije pokrenulo niti jednu delegatsku inicijativu u prvoj godini mandata, a to su: Dragan Čović (HDZ BiH), Dženan Đonlagić (DF), Marina Pendeš (HDZ BiH), Nikola Špirić (SNSD), Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA), Snježana Novaković Bursać (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Šefik Džaferović (SDA), Zdenko Ćosić (HDZ BiH) i Želimir Nešković (SDS).

Visoke plaće

Tri inicijative pokrenuo je Kemal Ademović (NiP), a po jednu Džemal Smajić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Ovaj nerad je skupo koštao i građane. Nakon što je u ožujku usvojen prijedlog prema kojem je podignuta osnovica za parlamentarce, njihova osnovna plaća iznosi oko 5.200 KM. Osim toga, oni imaju pravo i na paušale koji iznose oko 700 KM, ali i na topli obrok, putne troškove, troškove za odvojeni život, regres za godišnji odmor te naknadu za rad u odborima.