SISTEMATIZACIJA JAVNOG PROMETA Banja Luka razmišlja o uvođenju tramvaja

Tramvaj
Ilustracija

Grad Banja Luka razmatra da u budućnosti, po uzoru na metropole, osim autobusa, uvede i druge sustave javnog prijevoza poput tramvaja, ali od ovog projekta, koji je ujedno ekološki najprihvatljiviji, zasad je ostala samo želja.

Iz Odjela za promet i puteve ističu da je izbor sustava javnog gradskog prevoza za pojedine gradove kompleksan proces koji obuhvaća više uticajnih faktora kao što su: prometni, prostorni, ekonomski, geografski i slično.

"Svakako da Gradska uprava razmatra u budućnosti da uvede ovaj sustav javnog prevoza, ali je neophodno istaknuti da je proces transformacije gradskog prijevoza na tračnice vozila izuzetno skup i kompleksan, posebno u gradovima gdje ne postoji infrastruktura koja podržava ovaj vid prijevoza", istaknuli su oni.

Potrebno je, kako kažu, uraditi adekvatne analize i istraživanja na bazi kojih bi se donosile adekvatne odluke vezane za upotrebu tramvajskog prometa u Banjoj Luci, te je u ovom momentu nemoguće raspolagati informacijama o financijskim potrebama za ovu svrhu.

Nikola Ćopić, inženjer za sigurnost prometa i član koordinacijske grupe za sigurnost prometa, istaknuo je za "Nezavisne novine" da je za uvođenje ovog vida javnog prijevoza potrebno uraditi adekvatnu studiju za uvođenje tramvajskih linija u gradu.

"U okviru studije potrebno je izvršiti odgovarajuća brojanja i to: brojanje putnika u vozilima javnog prijevoza, putnika na stajalištima, a zatim i anketiranje putnika, analizu kretanja vozila javnog prijevoza, kao i intervale kašnjenja vozila javnog prijevoza, odnosno ima li kašnjenja istih", pojasnio je on, te je dodao da je potrebno analizirati najopterećenije linije, s obzirom na to da je kapacitet vozila tramvajskog prometa znatno veći od kapaciteta autobusa, te na tim linijama analizirati potrebu uvođenja ovog vida javnog prijevoza.

Mario Crnković, iz Udruge "Green team" kaže za "Nezavisne" da posljedice aerozagađenja direktno utječu na zdravlje svih nas, a mi smo čak došli do tog nivoa da zrak koji udišemo ima boju, ukus i miris.

"Jedan od načina, kako se suočiti s problemom i umanjiti emisije CO2 je okretanje ekološki čistijim sustavima javnog gradskog prevoza", objasnio je on te je dodao da su trolejbusi, tramvaji, kao i autobusi koji nisu pokretani motorima s unutrašnjim sagorijevanjem definitivno dio rješenja koje mora što prije dosljedno zaživjeti u praksi, jer su ekološki prihvatljivi.

"Uz to, obavezna je optimizacija prometa u gradskim sredinama, kao i optimizacija linija gradskih prijevoza, da bi se smanjila potreba korištenja privatnih motornih vozila", kazao je Crnković.

Činjenica je, kako kaže, da je Bosna i Hercegovina, kada promatramo aerozagađenje, nerijetko jedna od najgorih u svijetu kada dođe zimsko razdoblje.

"Sve se to direktno reflektira na zdravlje stanovništva, tako da preko 3.000 naših građana svake godine umire od posljedica aerozagađenja", istaknuo je on.