MITING U BANJOJ LUCI "Srbija je uvijek uz Srpsku dok je svijeta i vijeka"

Miting u Banjoj Luci Srpska te zove
BN

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci održan je miting pod nazivom "Srpska te zove" povodom najavljene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na mitingu je poručio da je operacija Vojske Republike Srpske 1995. u Srebrenici bila greška, prenosi BN.

"To nije bio genocid u Srebrenici. 3.500 Srba ubijenih nitko ne primjećuje, ne reagirao sud ni udruženje. Republika Srpska nije inat, Republika Srpska je sloboda. Neću dozvoliti da nitko ovom narodu da etiketu. Mi jedini u BiH znamo napraviti državu. BiH je greška", kazao je Dodik.

Budite sigurni u stabilnost Republike Srpske, Republika Srpska neće ratovati, poručio je Dodik i dodao, ako im prođe ovo naša vlada će čitav dan provesti u Srebrenici, a sljedeći dan ništa se neće provesti.

"Republika Srpska dobro stoji, hvala Srbiji, hvala vama narode", poručio je Dodik.

"Koliko god vremena bila teška, važno je da se držimo zajedno i da smo u nacionalnom biću jedno. Srbija je uvijek za poštovanje Daytonskog sporazuma. Vremena su se promijenila, nekada ste u Srbiji na vlasti imali one koji su uvodili sankcije, uhićivali Srbe, a danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji su uvijek uz Srpsku i uz narod.

Mogu mišljenja da nam budu različita, ali uvijek ćemo biti zajedno. Oni koji sponzoriraju rezoluciju, oni traže diskvalifikaciju za srpski narod.", kazala je Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije.

Srbija je uvijek uz Srpsku dok je svijeta i vijeka, poručila je Brnabić.

Obraćajući se prisutnima Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, rekla je da nema malih i velikih žrtava.

"Stotinu puta sankcionirate, nećemo dati Republiku Srpsku, donesite stotinu rezolucija, nećemo vam dati Republiku Srpsku", poručila je.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srbi znaju da cijene tuđe suze.

Predsjednica Srpske stranke „Zavetnici" Milica Đurdević Stamenkovski rekla je da se danas iz Banja Luke šalje poruka zajedništva.

"Ovdje na ovoj zemlji ponikli su neki od najvećih umora srpskog naroda. Kakvi bismo mi bili Srbi kada ne bismo bili uz Srpsku kada joj je najteže. Republika Srpska nije rezultat genocida nego obrane od genocida", poručila je Đurdević Stamenkovski.

Prethodno su se obratili predsjednici stranaka vladajuće koalicije, Petar Đokić (SP), Nedeljko Čubrilović (DEMOS) i Darko Banjac (NPS)

Oporbene stranke se nisu odazvale.

Pored službenika Srpske, mitingu prisustvuje i predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić i i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

NSRS podržao izvješće koje niječe genocid u Srebrenici

Parlament Republike Srpske danas je podržao izvješće kojim se niječu sudski utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, a na to su se odlučili kako bi osporili rezoluciju o osudi srebreničkog zločina čije se usvajanje očekuje u svibnju u Općoj skupštini UN-a.