SIP NE REAGIRA Političke stranke već krše Izborni zakon

izborni zakon,kršenje izbornog zakona,političke stranke
SIP/Istinomjer

Članak 16.14 Izbornog zakona BiH eksplicitno navodi da je „Zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih tijela političkih subjekata, u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.” Međutim, kristalno je jasno da se ovaj član Zakona već uveliko krši i to iz izbora u izbore, piše Infoveza.

izborni zakon,kršenje izbornog zakona,političke stranke

Naime, 2020. godine, prema pisanju portala Klix, najveću kaznu za preuranjenu kampanju snosila je Stranka demokratske akcije, budući da su Asocijacija mladih SDA Teslić te kandidati Admir Ljeskovica i Kenan Agić vodili plaćenu kampanju na Facebooku prije službenog početka kampanje. Ukupna kazna iznosila je 3.000 KM, prenosi Klix.

Politička stranka Zajedno za Semberiju i Srpsku kažnjena je sa 1.500 KM jer su na nekoliko lokacija postavili svoje stranačke bilborde u razdoblju kada kampanja nije službeno počela, a Pokret demokratske akcije (PDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kažnjeni su s po 1.000 KM jer su njihovi kandidati Alen Kamerić i Miroslav Vujić platili oglas na Facebooku prije službenog početka kampanje.

Kako portal Infoveza saznaje, danas je broj stranaka koje vode preuranjenu kampanju (iako sudeći po društvenim mrežama) puno veći, a ovoga puta prednjače stranke i kandidati iz Republike Srpske. Razlog za to se vjerojatno nalazi u činjenici da stranke ne znaju da je kompanija Meta nedavno pružila mogućnost određenog uvida u plaćeno oglašavanje, pa je stoga veliki broj oglasa koje su stranke plaćale javno vidljiv.

U Republici Srpskoj po kršenju Izbornog zakona prednjači Ujedinjena Srpska i njen predsjednik Nenad Stevandić. Od kada je SIP raspisao izbore, sa službenog Facebook profila Ujedinjene Srpske na oglašavanje je potrošeno minimalno 977 konvertibilnih maraka, a sa stranice „Nenad Stevandić“ potrošeno je 548 maraka stranačkog novca. Ni predsjednik DNS-a Nenad Nešić ne zaostaje u kršenju zakona. Kako možete pročitati iz Meta dokumentacije, DNS je na preuranjeno oglašavanje potrošio 951 konvertibilnu marku. Gotovo sve objave imaju jasnu političko-stranačku konotaciju.

Mladi Nešićev kolega Aleksandar Glavaš u tijeku preuranjene kampanje na Facebook oglašavanju potrošio je 200 KM, dok je gradonačelnik Banjaluke i kandidat PDP-a za NS RS u izbornoj jedinici tri Draško Stanivuković za svoj marketing od raspisivanja izbora dao 121 marku. Njegova stranačka kolegica Jelena Trivić se također nalazi na listi plaćenog oglašavanja. S obzirom na to da su Trivić i Stanivukovićev oglašavanja plaćali s osobnih računa/stranica, bit će zanimljivo vidjeti kako će i hoće li uopće SIP reagirati.

izborni zakon,kršenje izbornog zakona,političke stranke

Što se Federacije BiH tiče, preuranjeno oglašavanje na društvenoj mreži Facebook vidljivo je kod Naše stranke i SDP-a BiH.

Zanimljivo je da je SNSD od svih stranaka u BiH daleko najviše novca potrošio na oglašavanje, međutim, u SNSD-u su vodili računa da s oglašavanjem stanu dan prije početka kampanje, pa kako možete vidjeti u nastavku, sve sponzorirane objave na društvenoj mreži Facebook stale su najkasnije 3. svibnja ove godine.

izborni zakon,kršenje izbornog zakona,političke stranke

Bivši član Središnjeg izbornog Vehid Šehić ranije je objasnio da je preuranjena i službenička kampanja posebno sporna jer službenici, parlamentarci, ministri itd. javnim novcem financiraju svoje aktivnosti na kojima promoviraju svoje stranke i kandidate.

"Vrlo često mi to zovemo preuranjena kampanja, a ja bih rekao nezakonita kampanja zato Izborni zakon treba mijenjati i spriječiti ovakve stvari“, preporučuje Šehić.

Novinar iz Banjaluke Goran Dakić za Infovezu je kratko prokomentirao da navedene nepravilnosti već dugo vremena nisu ništa neuobičajeno.

"Pa što je čudno u nezakonitom oglašavanju? Zakon postoji da bi ga stranke kršile, pravila postoje da bi ih stranke ignorirale. Nije vijest da rade nešto mimo zakona, nego bi vijest bila da rade po zakonu“, eksplicitan je Dakić.

Politolog Velizar Antić ističe da je zakon i više nego jasan i da kaže da se oglašavanje u predizbornoj kampanji može vršiti mjesec dana prije održavanja izbora.

"Sva ona sponzoriranja koja se događaju prije ovog razdoblja jesu nedozvoljena i onaj tko se oglašava može pasti pod sankcije. Problem je što veliki broj političkih subjekata sudjeluje u ovom kršenju zakona pa bi odgovarajuća kazna morala da obuhvati veliki broj političkih subjekata. Jer, ukoliko bi SIP kaznio samo neke političke stranke, a drugima progledao kroz prste, to bi dovelo do selektivne pravde, čime bi u suštini ušli u novu nepravdu da se samo jedni kažnjavaju a drugi da se „provuku“ ispod radara“, kaže Antić.

Antić smatra i da je jedan od razloga što SIP ne reagira ili rijetko reagira na ove nepravilnosti leži u činjenici što oni nemaju odgovarajuće kapacitete da se izbore s ovim problemom.

"Rješenje je vjerojatno u tome da se ojačaju kapaciteti SIP-a i svih onih tijela koja su zadužena za fer predizbornu kampanju kako bi kažnjavali partije čim se uoče prekršaji. Sasvim sigurno kada bi se s kaznama krenulo na vrijeme, veoma brzo bi sve stranke postale svjesne da je dosadašnje ponašanje neprihvatljivo i one bi brzo počele poštovati postojeća pravila igre“, smatra Antić.

Zanimljivo, niti jedna jedina stranka koja je kontaktirana nije bila zainteresirana da prokomentira vođenje preuranjene kampanje. Iz SIP-a do trenutka objavljivanja teksta nije stiga odgovor, ali će se isti objaviti pri dospijeću.