SASTANAK U MOSTARU Ovo su preporuke za sigurnosnu situaciju u školama u FBiH

Ilustracija
Ilustracija

U Mostaru je danas održan sastanak sa svim županijskim ministrima obrazovanja koji je organizirala federalna ministrica obrazovanja i znanosti Jasna Duraković. Sastanak je sazvan s jednom točkom dnevnog reda, a to je aktualna sigurnosna situacija u školama u Federaciji BiH. Nakon sastanka su izneseni brojni zaključci, a kako je Duraković kazala, od 1. rujna se očekuje da se implementiraju određene mjere koje su usvojili, prenosi N1.

Zaključci sa sastanka

Neki od zaključaka su da udžbenici moraju promovirati vrijednost nenasilničkog ponašanja, međuljudskih odnosa i rješavanja sukoba na miran način. Zaključak je i da se moraju nastaviti razvijati politike protiv nasilja, a ministarstva bi trebala razviti jasne politike protiv nasilja u školama, kao i da politike trebaju obuhvaćati stroge sankcije za nasilnike. Donesen je zaključak i da se mora pronaći najbolji modalitet za unaprjeđenje i sigurno okruženje u odgojno-obrazovnim ustanovama, te je ukazana i važnost suradnje s centrima za socijalni rad.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Županije Sarajevo Naida Hota-Muminović istaknula je da je bitno unaprijediti razmjenu dobrih praksi, snažno zagovarati da se i drugi resori moraju uključiti u ove devijantne društvene pojave.

“Svjedočimo često nasilju koje se događa i van škola. Škole se ne mogu same iznijeti s izazovima koji dolaze. Samo stabilne ličnosti nove generacije, koje će biti na počasti suvremenog društva koje se ubrzano mijenja, bit će u prilici kreirati nove vrijednosti u našem društvu. Već imamo zagovaranja da se na županijskom nivou, ali i na proračunu Federacije BiH za to moraju osigurati sredstava. Svi smo svjedoci da ono što se dogodi u obrazovanju, ima posljedice na cjelokupno društvo”, kaže Hota-Muminović.

Duraković: Zaključci će biti obvezujući

Ministar obrazovanja TŽ Ahmed Omerović je rekao da je veoma važno da se zna kako problem nasilja u društvu nije samo problem obrazovnih institucija.

“Nasilje ne smije biti problem samo u Tuzlanskoj županiji. U protekla dva dana mi smo se u našoj županiji osjećali usamljeno. Trebamo shvatiti da je nasilje problem svih u BiH. Problem je i regije. Važno je da uradimo sondiranje propisa, od lokalnog do federalnog nivoa, i da vidimo gdje su kritične točke, odnosno kad institucije donesu sve mjere, a onda nema tko da ih provede te mjere. Moramo biti spremni na to da damo odgovor”, poručio je Omerović.

Ovdje nije samo odgovornost na ministarstvima obrazovanja, dodaje Duraković, ovo je problem cijelog društva i hitno je potrebna suradnja na svim nivoima, s različitim faktorima, pa i s međunarodnim faktorima.

Psiholozi i pedagozi

“U narednom razdoblju ćemo vidjeti koliko nam fali psihologa i pedagoga. Ne možemo imati samo jednog psihologa na 500-600 učenika. Treba rasteretiti pedagoge da se bave administrativnim stvarima”, istaknula je Duraković.

Na kraju je poručila da će zaključci biti obvezujući.

“U četvrtak je redovno zasjedanje Vlade FBiH i dat ću nalog da se svi uključe”, poručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke.