MODERNA TEHNOLOGIJA Inženjerska komora FBiH nudi rješenje za prevenciju nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama

Inženjerska komora Federacije BiH, odnosno Matična sekcija EAT (elektronika, automatika i telekomunikacije) inženjera skrenula je pažnju da se u prevenciju nasilja nad ženama od bračnog ili izvanbračnog partnera hitno uvedu i moderna tehnološka rješenja.

Uređaj koji šalje točne GPS podatke

''Nadležnim osobama i odgovornim institucijama i službama skrećemo pažnju na prenosive uzbunjivače u obliku sata, narukvice ili privjeska, gdje se pritiskom na dugme šalje obavijest policiji da je štićena osoba tj. žena ugrožena, uređaj pored imena osobe koja je ugrožena šalje točne GPS podatke i adresu gdje se ugrožena osoba nalazi'', navode iz ove komore.

Smatraju kako je veoma važno da se šalje tihi alarm da se potencijalni ubojica nalazi u nedozvoljenoj blizini, jer opcija u kojoj potencijalna žrtva poziva 122 objašnjava tko je i gdje se nalazi, često dugo traje i ne daje rješenje jer potencijalni ubojica može žrtvu spriječiti i onda biti još agresivniji. 

Tihi alarm daje vjeru žrtvi da će pomoć doći i sve što treba uraditi je izdržati neko vrijeme, a potencijalni ubojica ne zna da pomoć stiže na točnu adresu ili lokaciju u parku.

Kako bi ovakav sustav radio potrebna je minimalna intervencija na informacijsko komunikacijskim sustavima policije.

Prenosivi elektronski uzbunjivač

Iz Inženjerske komore FBiH navode kako su spremni izraditi idejno-tehničko rješenje koje će podrazumijevati da ostale odgovorne institucije trebaju odrediti u kojim slučajevima ugrožena osoba dobiva prenosivi elektronski uzbunjivač i dogovaraju njegovu upotrebu.

Inženjerska komora FBiH u priopćenju za javnost najavila je i održavanje radionice na kojoj će biti predstavljeno idejno-tehničko rješenje bazirano na EAT tehnologijama.