SAMO U BiH Zatvorski čuvar kući imao marihuanu i oružje, a na poslu dobio ocjenu ‘uspješan’

KPZ Mostar zatvor
Hercegovina.info

Zatvorski čuvar u Kazneno - popravnom zavodu (KPZ) Mostar Ilija Milićević, kod kojeg su pronađeni droga i oružje, dobio je od nadređenih za svoj rad ocjenu “uspješan”.

Podsjetimo, ocjena državnog službenika od strane neposredno nadređenog odnosi se na rad službenika i izvršenje dužnosti za prethodnu godinu. Ocjenjivanje državnih službenika u Federaciji Bosne I Hercegovine regulirano je Zakonom o državnoj službi. Koliko je i ovo apsurdan process govori činjenica da je osoba kod koje je nađena marihuana, vage za mjerenje i oružje ocijenjena sa uspješan.

Ocjena rada dodjeljuje se po skali od 1-4('Ne zadovoljava', 'zadovoljava', 'uspješan' i 'izuzetno uspješan').

I dok mnogi službenici znaju dobiti lošiju ocjenu i tek “zadovoljavati”, ako samo nisu dobri sa šefom/icom, Milićevića ni marihuana ni oružje nisu omeli na putu ka ocjeni “uspješan”.

KPZ Mostar zatvor

“Imenovani je tijekom prošle kalendarske godine na svom radnom mjestu pokazao posebno stručno znanje, zalaganje i postigao iznad prosječne rezultate u radu. Na radu je bio vrlo odgovoran i discipliniran”, potpisuje ravnatelj KPZ Marijo Marić.

Podsjetimo, MUP ŽZH je, radeći na suzbijanju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu prije četiri dana izvršio pretragu obiteljske kuće, okućnice,  pratećih objekata i vozila koje koristi osoba I.M.(32) iz mjesta Biograci, Široki Brijeg, kojom prilikom je pronađena i izuzeta zeljasta biljna materija koja svojim izgledom i mirisom asocira na opojnu drogu tipa marihuana, više komada vaga za precizno mjerenje, više komada automatskog i lovačkog oružja, te streljiva različitog kalibra.

Unatoč tome Milićević nije suspendiran. Bio je na bolovanju, što nam je ranije potvrdio njegov nadređeni. 

"Vezano za vaš upit od 30.1.2023. godine za status zatvorskog policajca-stražara Ilije Miličevića, a nakon pribavljene suglasnosti Federalnog ministarstva pravde za pružanje predmetne informacije, upoznajem vas da imenovani ne radi, odnosno da se nalazi na bolovanju. Mehanizam suspenzije, ukoliko je vaš upit bio upućen u ovom smjeru, nije bio aktiviran obzirom da se isti prema trenutnoj pravnoj praksi može primijeniti tek nakon što nadležni sud eventualno potvrdi optužnicu, a koji procesni moment se dosad nije dogodio. Paralelno sa postupkom koji vode nadležna pravosudna tijela, ovaj Zavod je pokrenuo interne procedure temeljem istih činjenica", stoji u odgovoru kojeg potpisuje ravnatelj KPZ Mostar Marijo Marić.