PRIJEVOJ KVANJ Dionica na kojoj se svaki dan netko izvrne za JP Ceste FBiH srednje rizična

Kvanj Škoda prometna nesreća
Hercegovina.info

Prijevoj Kvanj koji se nalazi na cesti Mostar - Stolac u blizini naselja Buna skoro na tjednoj bazi mjesto je prometnih nesreća, nažalost često s težim posljedicama po sudionike u prometu ili većim materijalnim štetama na automobilima. Brojni čitatelji i vozači žale se na neodržavanje ceste kao i nekažnjavanje nepropisne vožnje u tom dijelu.

Odgovor o sigurnosti prometnice kao i broju nesreća zatražili smo od javnog poduzeća Ceste Federacije BiH.

"JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo nije upoznato, niti je dobilo informaciju o povećanju broja prometnih nezgoda na dionicama magistralnih cesta između Mostara i Stoca (M17.3, dionica: 001 Buna – Masline i M6, dionica: 004 Masline - Stolac 2)", stoji u odgovoru za hercegovina.info.

Tužba zbog ulja na cesti.

"Uvidom u evidenciju Knjige tužbi Sektora pravnih, kadrovskih i općih poslova ovog društva, zaključno s današnjim datumom za mjesto Kvanj postoji jedna (1) tužba čiji je predmet završen i riječ je o prometnoj nezgodi iz 2017. godine podignutoj zbog ulja na kolovozu.

Na cestama su izvršene inspekcije.

"Fakultet prometnih znanosti - Zavod za prometno planiranje, Zagreb i JP Ceste FBiH su 2019. godine izvršile „Inspekciju cesta prema iRAP protokolu, ocjenu stanja kolnika, ocjenu zvjezdicama (SRS) i mapiranje rizika (RRM) primarne cestovne mreže u Bosni i Hercegovini“.

Dionica M17.3, 001 Buna – Masline je ocijenjena SRS ocjenom od tri (3) zvjezdice (srednja razina rizika), što je prihvatljiva ocjena za ovu kategoriju ceste (jedna (1) i dvije (2) zvjezdice pripadaju kategorijama koji se traže za autoceste i brze ceste). Uz relativno mali promet PGDS = 3849 vozila/ dan za navedenu dionicu data je ocjena niskog potencijala smanjenja prometnih nezgoda gdje se planirane intervencije svode na sanaciju kolovoza, te ugradnju opreme ceste i prometne signalizacije, što svakako doprinosi povećanju cestovne sigurnosti", kazali su za hercegovina.info iz JP Ceste.

U MUP-u ne raspolažu brojkama mjesta na kojima su se dogodile prometne nesreće.

"U statistici Uprave policije HNŽ evidentiramo ukupan broj materijalnih šteta, ozlijeđenih osoba i smrtno stradalih, a ne evidentiramo mjesta gdje se prometne dogode, samo po općinama", stoji u odgovoru za naš portal.

U nastavku pogledajte samo neke od zabilježenih prometnih nesreća na tom lokalitetu:

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.