POZNATI AVIOPRIJEVOZNIK ZAINTERESIRAN ZA BiH Iz Zračne luke tvrde da pregovaraju o pokretanju novih letova

zracna luka tuzla

Vlada Tuzlanske županije, kao i Aerodrom Tuzla, ušli su u pregovore s neimenovanim prevoznikom o mogućem pokretanju letova iz grada na nekoliko destinacija.

Razgovori sa aviokompanijom održani su ranije ovog tjedna u Zagrebu. Prijevoznik o kojem je riječ nikada u prošlosti nije prometovao u Bosnu i Hercegovinu.

"Imamo dogovor da ne izlazimo u javnost dok ne dobijemo službenu potvrdu o svemu o čemu je bilo riječi. Održali smo sastanak, očekujemo da se napravi prijedlog sporazuma nakon čega će ići daljnji koraci. U pregovorima smo s jednom ozbiljnom kompanijom koja do sada nije letjela iz Bosne i Hercegovine. Zainteresirana je za pokretanje nekoliko destinacija koje do sada nismo imali. Također, u pregovorima smo s nekoliko prijevoznika o letovima iz Istanbula, koji je veliki međunarodni čvor", kazali su iz uprave aerodroma u Tuzli, izvještava Ex-Yu Aviation.

Do ovog razvoja dolazi nakon što je Wizz Air objavio da prekida jedanaest ruta iz Tuzle i premješta svoja dva stacionirana aviona na drugu bazu od sredine rujna. Niskobudžetni prijevoznik nastavit će održavati letove iz četiri grada prema Tuzli. Uprava tuzlanskog aerodroma rekla je da je također u pregovorima s Ryanairom, koji je u junu ove godine prekinuo svoje letove za grad zbog svađe oko državnog poreza. Ugovor potpisan s Ryanairom još uvijek je na snazi i oni bi mogli obnoviti rad u gradu ako se riješe problemi oko plaćanja poreza. Nadalje, aerodrom napominje da je primio namjeru od Air Montenegro, koja je izrazila interes za pokretanje usluga iz grada.

Aerodrom u Tuzli je u periodu siječanj-lipanj opslužio 429.473 putnika. Brojka predstavlja povećanje od 101% u odnosu na prošlu godinu i 26,8% više u odnosu na prethodni rekord postavljen u istom razdoblju 2019. 

Ukoliko na aerodrom ne bi bio doveden novi avioprijevoznik, bez posla bi moglo ostati 30 posto zaposlenika, što znači da bi 60-ak osoba moglo dobiti otkaz.