PLJAČKA NAPRETKA I HRVATSKE IMOVINE U SARAJEVU Nikola Čiča predaje vrijedni Napretkov dom na Trebeviću u ruke Arapima?

Napredak dom Trebević

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča, odnedavna stranački imenovan na čelo Agencije za antidoping BiH, zajedno s ortacima prodaje hrvatsku, katoličku i Napretkovu imovinu – Napretkov dom Trebević po mizernoj cijeni od 1,7 milijuna maraka poduzetnicima kojima su partneri i Arapi. 

Koliko se zna ovo je prvi put u 120-godišnjoj povijesti Napretka da Napredak nešto prodaje, i to po mizernoj cijeni od 1,7 milijuna maraka, premda je tržišna dvostruko viša. Procjena jedne od niza angencija koje smo kontaktirali po ovom pitanju je da je vrijednost Doma oko 4 milijuna maraka, budući da Dom ima oko 43.000 kvadrata zemlje i nekretninu od oko tisuću kvadrata unutarnjeg i vanjskog prostora.

'Štite' Dom prodajom

Iz Napretka potvrđuju da prodaju Dom na Trebeviću i pridodaju da tu ništa nije sporno. 

„Točno je! Naime, temeljem Odluke Skupštine HKD Napredak od 26.11.2022. godine u Zagrebu, prodaje se Napretkov dom na Trebeviću radi utvrđenih višegodišnjih financijskih gubitaka, propadanja i devastacije objekta. Napominjemo kako je Središnja uprava HKD Napredak dužna postupiti po Odluci Skupštine i slijedom toga Središnja uprava HKD Napredak provela je u proceduru prodaje. Ona je još uvijek u tijeku, a u taj proces, koji traje skoro godinu dana, bilo je uključeno naše Povjerenstvo za gospodarstvo kao i članovi Središnje uprave“, kažu upitani prodaje li se Dom.

Pitali smo ih i je li točno da su uz potencijalnog kupca i Arapi.

HKD Napredak nije institucija koja ima pravo provjeriti financijske tijekove kapitala potencijalnih kupaca, a ni birati kupce po spolu, boji, rasi ili naciji. Tako da vam na to pitanje nismo uz najbolju volju odgovoriti“, istaknuli su.

Napredak dom Trebević

Upitani koja je prodajna cijena i je li ona izrađena temeljem procjene agencija za nekretnine, ili se Dom prodaje debelo ispod cijene nisu dali konkretan odgovor. 

„O procjeni „Agencije“ Središnja uprava nikad nijednim službenim aktom nije upoznata. Sukladno pozitivnim zakonskim propisima i preporuci revizorske kuće već ranije smo uradili procjenu vrijednosti nekretnine. I naravno kriterij za visinu cijene je i tržište, odnosno koliki je interes za kupovinu Doma s obzirom na stanje u kojem se nalazi i činjenicu kako smo u ovoj proceduri radi zakonskih propisa o zaštiti prirode i pojasa zaštićenog pejzaža morali svoje odluke usuglasiti sa Sarajevskom županijom“, navode dalje.

Na pitanje je li Napretkov interes rasprodaja vrijedne imovine, i zbog čega se to uopće radi, kažu da se radi o "odgovornom upravljanju'.

„Središnja uprava HKD Napredak odgovorno radi i provodi odluke Skupštine kao najvišeg organa. Ovdje se ne radi ni o kakvoj rasprodaji, naprotiv nego odgovornom upravljanju imovinom koja se štiti od daljnje devastacije i propadanja, jer dom već treću godinu nije u funkciji i njegovo čuvanje stvara velike i nepotrebne troškove. Sredstva od prodaje doma iskoristit će se u temeljne odrednice Društva, a koje su kulturno i prosvjetno djelovanje, te gospodarsko jačanje i podizanje socijalne sigurnosti hrvatskog naroda“, istaknuli su.

Sakrivena veća ponuda

Kupac je sadašnji najmoprimac, blizak Arapima, a Nedjelja.ba danas piše da je stigla i ponuda poduzetnice iz Njemačke Diane Preissner, koja je već sljedećega dana dobila e-mail:

„Ovim putem vam želimo zahvaliti na dostavljenom pismu namjere i iskazanom interesu za kupovinu Napretkova doma na Trebeviću i obavijestiti kako je Središnja uprava HKD Napredak, a temeljem odluke Skupštine o prodaji donesene 26. studenoga 2022., na svojoj XXVII. sjednici održanoj u Sarajevu 23. rujna 2023. odlučila prihvatiti ranije dostavljenu ponudu po osnovu koje će se u zakonskim okvirima na za to propisan način izvršiti prodaja Doma za kojeg ste iskazali interes.“

Međutim, ovo pismo namjere uopće nije bilo iznijeto pred članove Središnje uprave. Naprosto, sakriveno je, piše Nedjelja.ba, dodavši da je ova ponuda bila veća. 

Izborna skupština Društva što će se održati 14. listopada mogla bi biti vrlo burna. I ne samo zbog – sad već! – slučaja Trebević, nego i zbog čitavog niza potencijalnih skandala o kojima je u svojoj prijavi pisao gospodin Bratić:Nedjelja.ba navodi da je riječ o prijavi protiv Nikole Čiče za tešku povredu Statuta Društva, krivotvorenje akta SU; Odluke o imenovanju člana Uprave – direktora Napredak Futura d.o.o, falsificiranje Zapisnika Središnje uprave održane u Zenici 15. svibnja, neprovođenje Odluke Središnje uprave održane u Zagrebu čime je onemogućeno održavanje PULS-a u Garevcu, nanošenje materijalne štete Društvu od najmanje 300 000 KM neprovođenjem Odluke o utvrđivanoj najnižoj cijeni za prodaji Napretkova doma Trebević u iznosu 2 milijuna maraka.

Simbolika

Simbolika da Hrvati imaju jedan ovakav dom u Sarajevu i način na koji je stečen posebna su priča. 

„Napretkov Dom je puno više nego samo zgrada. Sarajevska vlast se bila odrekla Trebevića jer se odatle najviše ubijalo Sarajevo. 2 god je trajalo dobivanje dozvole. Na Napretkovu molbu Elektroprivreda je dovela struju za Dom i onda za sav Trebevic koja je koštala oko 700.000 km. Tadašnji član predsjedništva Harus Silajdžic je učinio puno i načelnik općine Stari grad Resić. Put je Napretkov i to je uradila Županija. Najveći donatori su uz spomenute vlada RH, talijanski sindikat Pokret kršćanskih radnike, a ime Doma je zapravo Centar za dijalog i pomirenje i na to ime su tražena i dobivena sredstva. To je zaklada i ne bi se smjela prodavati jer to nije  bila namjera donatora. I sad je potreban dijalog i pomirenje. Napredak je bio i radio stalno za dijalog i ekumenizam“, kaže upitan na ovu temu bivši predsjednik Napretka Franjo Topić. U vrijeme Topića Napredak je namicao i novac i imovinu. Čičino vrijeme će se pamtiti kao HDZ-ova era Napretka - vrijeme prodaje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.