PLAĆAMO NAJSKUPLJE LIJEKOVE U REGIJI Ogroman PDV, bezobrazno visoke marže i puno prilika za lov u mutnom

Ljekarna lijekovi
Ilustracija

Porezna stopa za lijekove u BiH (17 posto) daleko je najveća u okruženju, čak više od tri puta veća od nekih zemalja kao što su Hrvatska i Sjeverna Makedonija.

Ogroman profit

Pored najveće stope PDV-a, BiH, posebno Federacija BiH, ima i najveće marže na lijekove (FBiH - 25 posto, RS-18 posto), koje veletrgovcima i maloprodajnim lancima ljekarni omogućavaju ogroman profit, navode iz Udruge građana "Misli dobro" koji godinama ukazuju na ovaj problem.
Najviše, naravno, trpe pacijenti i to oni sa najtežim dijagnozama, poput onkoloških, ali i umirovljenici, koji su prinuđeni lijekove kupovati bez obzira na njihovu cijenu.
U protekloj 2022. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOIR)FBIH, ukupno je platio 19.702.857 KM troškova PDV-a na lijekove i potrošni medicinski materijal.
Njihov stav je "da je potrebno smanjiti PDV na lijekove, kao što je to urađeno u zemljama u okruženju, te ukinuti PDV na donirane lijekove".

Svi se slažu da treba smanjiti cijene lijekova

  • Ukoliko se mora zadržati ista stope PDV-a za lijekove, potrebno je iznaći način da se sredstva uplaćena od strane zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenih osiguranja za PDV, vrate u sustav zdravstva sve u cilju bolje zdravstvene zaštite naših osiguranika - naveli su iz ZZOIRFBiH.

  • Da treba smanjiti stopu PDV-a na lijekove i ukinuti na donirane, suglasne su i Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, i Vlatka Martinović, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koje su razgovarale o unapređenju zdravstvenih usluga u većem bh. entitetu.
  •  

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kaže "kako generalno podržava uvođenje diferencirane stope PDV-a". Dodaje da je SDP do sada nekoliko puta inicirao izmjenu, ne samo za lijekove".
- Aranžman sa MMF-om je u to vrijeme bila prepreka. U posljednje vrijeme je prepreka negativan stav Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO). Ipak, krajem prošle godine je u oba doma državnog parlamenta usvojen zakon i bez obzira na to što je bio temporalnog karaktera, pokazatelj je da je moguće. U svakom slučaju, diferencirana stopa PDV-a je nešto što podržavam, ali kao sistemsko rješenje koje bi obuhvatilo veći broj proizvoda - navodi Magazinović.


Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja ima samo jednu standardnu poreznu stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, dobra i usluge, uključujući i lijekove.
Za razliku od BiH, ostale države u regiji imaju opću poreznu stopu i posebnu povlaštenu stopu po kojoj se, pored drugih stvari, tretiraju i lijekovi.
Fond zdravstvenog osiguranja RS-a na svojoj Facebook stranici objavio je tabelu iz koje se može vidjeti kolika je opća porezna stopa i stopa na lijekove u BiH i zemljama regije.

Uroš Vukić, projekt menadžer u Udruzi građana "Misli dobro", kaže "kako stopa PDV-a ustvari i nije toliki problem, koliki problem pričinjava, prije svega, Pravilnik o cijenama lijekova koji donosi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH".- To je krovni dokument u BiH. Njime je definirana veleprodajna marža na osam posto, dok je to u zemljama regije šest posto. Po tome u startu imate smanjenu cijenu lijekova za dva posto. Problem su i maloprodajne marže. Primjera radi, u FBiH ona je 25 posto, u Republici Srpskoj 18 posto. Imamo kao neko jedinstveno tržište, a razlika u maloprodajnoj marži je sedam posto. To nije normalno i tu sasvim sigurno neko pronalazi način da lovi u mutnom. Bilo bi dobro i da se stopa PDV-a smanji, ali time ne bismo dobili ništa. Dobili bismo manje prihoda od PDV-a, ali bi samim tim dobili i manje zavodi zdravstvenog osiguranja, bolnice... To je presipanje iz šupljeg u prazno, što bi narod rekao. Ako uzmemo u obzir da je tržište lijekova milijardu KM, kad bismo spustili PDV na nulu, izgubili bismo 170 milijuna KM - pojašnjava Vukić za Faktor.

Pravilnik o cijenama lijekova

Ujednačavanjem Pravilnika sa zemljama u regiji građani BiH dobili bi, dodaje Vukić, niže cijene lijekova za 10 posto.
- Mi smo pokrenuli proceduru, čak je Nadzorno tijelo Agencije za lijekove donijelo odluku da se ide u izmjenu Pravilnika. Međutim, sve je stalo, vjerojatno pod pritiskom lobija. Vidjet ćemo što će po tom pitanju napraviti nova direktorica Agencije Nataša Grubiša - dodaje Vukić.
Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH, kaže kako su oni svoj stav o ovoj temi izrekli još prije dvije godine, a to je da bi PDV na lijekove i još neke životne namirnice, trebalo potpuno ukinuti.

  • Ljekarna lijekovi
    Marin Crnogorac

    - Prošlog tjedna državni parlament donio je odluku da se ukine PDV na doniranu hranu. Isto to je trebalo uraditi i na donirane lijekove, ali i na sve ostale lijekove. To je stav naš, magistara farmacije - dodaje Crnogorac.
    Gordan Muzurović, predsjednik Udruge oboljelih od multiple skleroze u Sarajevu i predstavnik mreže pacijenata "Pravo na lijek u Federacije BiH", navodi kako bi smanjenje stope PDV-a na lijekove i njegovo ukidanje na donirane popravilo status pacijenata, ali i zdravstveni sustav u cjelini.
  • Ljekarna lijekovi
    Gordan Muzurović

    - To je davno trebao biti logičan potez onih koji odlučuju. Ulaganje u zdravstvo nije trošak nego investicija, a investicije podrazumijevaju upravo takve poteze - kazao je Muzurović.