OD STUDENOG TURIZAM U HNŽ-u NEĆE BITI ISTI Martinović "Osam općina i gradova pozitivno odgovorilo na izmjene Zakona o turističkim zajednicama"

Tomislav Martinović
Hercegovina.info

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i zamjenik predsjednika Skupštine Hercegovačko- neretvanske županije Tomislav Martinović kaže da će preustroj Turističke zajednice HNŽ-a biti na dnevnom redu Skupštine HNŽ-a idući mjesec. 

"Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama i unaprijeđenju turizma Hercegovačko-neretvanske županije  upućen je u skupštinsku proceduru. Do sada smo dobili osam pozitivnih mišljenja općina i gradova. Jedna općina nije se očitovala. Očekujem kako ćemo zakon imati na dnevnom redu te ga raspraviti na sjednici Skupštine u idućem mjesecu", kazao je on.

Upitan na koji način bi trebala funkcionirati turistička zajednica, i je li postojeća odgovorila na probleme koje je pandemija donijela turističkom sektoru Martinović kaže da nije. 

"Centralizirani sustav funkcioniranja koji je sada na snazi u potpunosti je devastirao organiziranu brigu o turizmu. Ne postoje općinske i gradske turističke zajednice pa je samim tim izostalo organizirano i svrsishodno planiranje te  upravljanje ovom važnom granom gospodarstva. Centralizirano je ubiranje turističke članarine i boravišne pristojbe, netransparentno je upravljanje tim sredstvima i ne postoje jasno utvrđena pravila njihova utroška. Tako oni koji najviše uplaćuju imaju najmanje koristi od tih sredstava i s takvim načinom treba prestati. I pandemija je pokazala da je cijeli taj sustav svrha samom sebi, a ne interesima zajednice. Jednostavno, imati ovakve turističke resurse sa ovakvom lošom krovnom turističkom organizacijom je neodrživo. Turizam u ovoj županiji treba biti  pokretač razvoja i upošljavanja te većih prihoda i potrošnje", objasnio je Martinović. 

Upitan je li rješenje organizacija turističkih zajednica na lokalnoj razini Martinović kaže da je to svakako jedno od rješenja.

„Rješenje je u raspodjeli  turističkih prihoda u korist općinskih odnosno gradskih zajednica čime će se pojačati posvećenost ubiranju tih prihoda. Za postojeći sustav raspodjele zainteresirana je grupa ljudi i nitko više. Izmjene zakona osigurat će da se neke stvari promjene na bolje, te da se pokrenemo s mrtve točke", zaključio je on.

Brojni turistički biseri u HNŽ-u leže neiskorišteni, dok žitelji te županije iseljavaju u zemlje EU, da bi apsurd bio veći, često poslove nalazeći uprvo u turističkom sektoru. 

Nakon što se turizam vrati lokalnoj zajednici, pa tako i prihodi od turizma, očekivati je da bi se postojeće stanje moglo početi kretati u pozitivnom smjeru.