MOSTARKA ŽRTVA ONLINE PREVARANATA Primijetila da joj skidaju novac s kartice, u banci se nitko nije javljao

mostarka,prevare,olx.ba,banka

U posljednje vrijeme svjedočimo porastu internet prevara koje su usmjerene prema internet prodavačima, posebno korisnicima OLX platforme. Ove prevare uključuju manipulaciju korisnicima putem lažnih oglasa i prevaru u vezi s uplatom novca. 

Primjer jedne poznate kozmetičarke iz Mostara posljednji je u nizu, a izazvao je veliku raspravu na društvenim mrežema. 

Ona je na jednoj facebook grupi objavila status o tome kako je umorna i dekoncentrirana nasjela na pomno osmišljenu prevaru, a kada joj je novac počeo nestajati s računa već je bilo prekasno. Da stvar bude gora, tvrdi da joj se na broj banke za hitne slučajeve nitko nije javljao. Na kraju je ostala bez 1500 KM.

mostarka,prevare,olx.ba,banka

Prevara putem lažnih oglasa

Prevaranti koriste OLX platformu za postavljanje lažnih oglasa s privlačnim ponudama kako bi privukli korisnike. U jednom od analiziranih slučajeva, žrtva je objavila oglas o prodaji nekih predmeta na OLX-u. Prevarant se javio s namjerom da kupi predmet i predložio je uplatu unaprijed putem brze pošte, navodno u partnerstvu s poznatom kompanijom koja nudi usluge brze pošte- Euroexpresom. Međutim, takva praksa nije uobičajena, a brze pošte nikad ne traže plaćanje unaprijed.

mostarka,prevare,olx.ba,banka
Jedan od primjera pokušaja prevare

Manipulacija korisnicima

U ovom slučaju, prevarant je zatim poslao žrtvi poruku od strane navodnog Euroekspresa, tražeći da unese podatke kartice kako bi mu omogućila prebacivanje novca na njezin račun. Umorna i pospana, pokušavajući brzo obaviti transakciju, žrtva je nepromišljeno podijelila svoje bankovne podatke. To je rezultiralo prevarom u kojoj je žrtva izgubila oko 1500 KM sa svog računa.

mostarka,prevare,olx.ba,banka
Pokušaji prevare postaju sve uvjerljiviji

Zaštita od internet prevara

Kako bi se zaštitili od ovakvih internet prevara, korisnici moraju biti svjesni nekoliko ključnih sigurnosnih mjera. Prvo, treba biti oprezan prilikom dogovaranja transakcija putem interneta. Treba izbjegavati uplatu unaprijed i uvijek koristiti sigurne metode plaćanja. Također je važno provjeriti autentičnost oglasa i komunicirati s potencijalnim kupcima ili prodavateljima prije nego što se obavi bilo kakva financijska transakcija. Na to upozorava i veliki baner na početnoj stranici platforme OLX.

mostarka,prevare,olx.ba,banka
OLX.ba naslovna

Prepoznavanje sumnjivih poruka i oprez pri transakcijama

Korisnici trebaju biti vrlo oprezni prilikom primanja sumnjivih poruka i zahtjeva za bankovne podatke. Kao što su neki korisnici iskusili, prevaranti putem OLX platforme često se predstavljaju kao kupci koji nude plaćanje putem brze pošte, tražeći pritom unaprijed podatke kartice. Međutim, ovakve poruke često sadrže gramatičke greške ili neispravan izgovor, što može ukazivati na sumnjivu prirodu poruke.

Kako biste izbjegli prijevaru, preporučuje se da odbijete takve ponude i preferirate plaćanje pouzećem ili sigurnijim metodama plaćanja. Također je važno provjeriti autentičnost stranica na koje vas upućuju poruke ili oglasi i uvijek paziti na URL adrese koje posjećujete. U slučaju sumnje, preporučuje se blokiranje takvih korisnika ili prijavljivanje sumnjivih aktivnosti OLX platformi radi daljnjeg istraživanja i sprečavanja sličnih prijevara u budućnosti.

mostarka,prevare,olx.ba,banka
Prevaranti često "brkaju padeže"

Uloga banaka i zakona

Korisnici trebaju biti svjesni svojih prava i obveza prema banci. Na zapadu, banke često štite svoje korisnike od prevara, a ako se dogodi neovlašteno povlačenje novca s računa, banke obično snose odgovornost. Međutim, u BiH se pravila i praksa mogu razlikovati, stoga je važno pregledati ugovor s bankom kako bi se razumjela razina zaštite koju banka pruža u slučaju prevara.

Važno je napomenuti da banke imaju pristup informacijama o transakcijama svojih klijenata. Međutim, banka ne može podijeliti te podatke bez sudskog naloga. U slučajevima tužbi i sudskih postupaka, banka može biti obvezna pružiti informacije o tome na koji račun su legle određene uplate. No, u ostalim situacijama, nažalost, banka nije obavezna dijeliti takve informacije s klijentima.

Unatoč tome, banke imaju odgovornost zaštiti svoje klijente na zakonski propisan način. Iako postoje određene naknade koje banke naplaćuju od klijenata, važno je da banke pruže adekvatnu zaštitu klijentima od prijevara. Bankarski sustav bi trebao biti pravedan i transparentan, a banke bi trebale poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurale sigurnost transakcija i informacija svojih klijenata. U ovom slučaj od Intesa San Paolo banke čekamo da se izjasni zbog čega se nitko nije javljao u trenucima kada su Dajani Raič prevaranti skidali novac sa računa.

Problem s komunikacijama navedene banke

Krenuli smo provjeriti sa bankom jesu li navodi žrtve prevare istiniti i susreli smo se sa sličnim problemima. Najprije smo poslali e-mail njihovoj službi za odnose s medijima.

mostarka,prevare,olx.ba,banka

Mail nam se odmah po slanju vratio na server sa objašenjenjem: "Odgovor daljinskog poslužitelja je sljedeći: 550 5.1.1 User Unknown"

mostarka,prevare,olx.ba,banka

Nakon povrata maila nismo odustajali, nazvali smo centralu gdje nam se javila gospođa koja je rekla kako ne zna imaju li angažiranu osobu za odnose s javnošću koja može odgovoriti na naša novinarska pitanja, te nas je proslijiedila pozivnom centru na koji se nakon što smo dobili informaciju da smo prvi na redu čekanja nitko nije javio.

Crypto.ba lovci na prevare upozoravaju: Nova vrsta prevare povezana s prodajom na OLX.ba

Da botovi koje programiraju prevaranti iz cijeloga svijeta postaju sve lukaviji i sve ih je teže prepoznati i identificirati dokazuje i objava ekipe sa foruma za kriptovalute koji su otkrili novu vrstu prevare na ovoj platformi.

"Obratili bismo vam pažnju na novu vrstu prevare koja se pojavila u vezi s prodajom putem OLX.ba, popularne online platforme za oglašavanje. Naš tim scam huntera otkrio je ovu prevaru i želimo podijeliti informacije s vama kako biste bili oprezni i izbjegli postati žrtva.

Prevaranti koriste lukavi trik kako bi izvukli novac od prodavatelja. U početku, komunikacija s lažnim kupcem odvija se na uobičajen način, spominjući uobičajene načine plaćanja, poput bankovnih transakcija. Međutim, kasnije u procesu, prevaranti iznenada zahtijevaju da se plaćanje obavi putem kriptovaluta, posebno Bitcoin (BTC), navodno kako bi pokrili troškove kurirske službe.

Važno je napomenuti da se ova prevara ne odnosi na prodavce na OLX.ba platformi, već na lažne kupce koji koriste platformu za pokušaj izvlačenja novca od OLX prodavača.

Oni ciljaju prodavače koji nude skuplje i vrijednije artikle, poput elektronike, vozila ili umjetnina, kako bi ih motivirali na brzu i hitnu transakciju.

Kako biste se zaštitili od ovakvih prijevara, preporučujemo da slijedite nekoliko ključnih koraka. Prvo, budite oprezni prilikom komunikacije s potencijalnim kupcima. Ako primijetite znakove nepouzdanosti ili sumnjive zahtjeve, poput plaćanja isključivo kriptovalutama, budite na oprezu. Također, preporučujemo da se koristite sigurnim načinima plaćanja poput bankovne transakcije ili pouzećem.

U slučaju da primijetite sumnjive znakove ili vam nešto nije u redu, nemojte oklijevati kontaktirati moderatore ili administratore Crypto.ba foruma. Naš tim scam huntera je ovdje da vam pomogne i zaštiti vas od prijevara.

Vaša sigurnost i povjerenje su nam iznimno važni. Budite pažljivi i provjerite sve relevantne informacije prije nego što se upustite u bilo kakve financijske transakcije putem OLX.ba ili bilo koje druge online platforme" navode oni.

Internet prevare putem OLX platforme u BiH postaju sve češće i lukavije, a korisnici trebaju biti svjesni opasnosti i poduzeti mjere opreza prilikom online transakcija. Edukacija korisnika, osvješćivanje o rizicima i pridržavanje sigurnosnih mjera ključni su faktori u zaštiti od internet prijevara. Također, važno je da banke pruže adekvatnu zaštitu klijentima i da se nastavi s poboljšanjem sigurnosti online platformi kako bi se smanjio broj prevarenih ljudi putem interneta u BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.