MNOGI SE PITAJU Tko ima pravo na korekciju mirovine, a kada to ne treba tražiti?

umirovljenik umirovljenici
Unsplash

Odlazak u mirovinu u BiH ne znači da nemate pravo ponovo pronaći posao. I biti u radnom odnosu. Primati plaću, ali istovremeno i zarađenu mirovinu. Ipak, postoje izuzeci.

Vjerojatno ni danas mnogi umirovljenici u BiH nisu upoznati sa ovom mogućnošću jer nisu je oduvijek imali. Ranije je Zakon o PIO/MIO predviđao je obustavu isplate mirovina za vrijeme trajanja obaveznog osiguranja, odnosno ponovnog zaposlenja. Međutim, Ustavni sud FBiH 12. studenoga 2019. presudio je da ova odredba nije u skladu s Ustavom.

Potom su usvojene izmjene i dopune Zakona, pa su umirovljenici s navršenih 65 ili više godina, te oni s 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života, dobili pravo da budu zaposleni uz korištenje prava na mirovinu. Ostalima to nije bilo omogućeno.

Međutim, Ustavni sud Federacije donio je novu presudu 9. svibnja 2023. godine.

Time su pravo na zasnivanje radnog odnosa i primanja mirovine dobili svi umirovljenici, osim korisnika obiteljske i mirovine ostvarene shodno odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju brantielja, kazali su za Fokus  iz Federalnog zavoda.

Pojašnjenja radi, obiteljska mirovina je ona koju ostvaruju članovi obitelji umrlog osiguranika odnosno korisnika mirovine.

Isto kao u slučaju Federacije, i u Republici Srpskoj korisnici mirovina imaju zakonsku mogućnost da naknadno steknu status osiguranika.

Korisnici starosne i invalidske mirovine imaju pravo da ponovo steknu status osiguranika. Pri tome im se isplata mirovine vrši redovno. S druge strane, korisnici obiteljske mirovine, shodno Zakonu, ne mogu steći status osiguranika. U takvoj situaciji im se vrši obustava isplate za razdoblje trajanja osiguranja – pojasnili su iz Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS.

Mogućnost korekcije visine mirovine

Iz oba entitetska PIO-a naveli su mogućnost korekcija visine mirovine nakon određenog razdoblja naknadnog osiguranja. Novi izračun u FBiH može se zatražiti nakon ostvarenih šest mjeseci novog staža, u RS-u nakon godinu dana.

Visina mirovine se može korigovati, odnosno ponovo odrediti, a nakon najmanje 12 mjeseci naknadnog osiguranja osobe koja je kao korisnik, nakon ostvarivanja prava, stekla status osiguranika, po nekom od zakonom propisanih osnova – kažu u Fondu PIO RS.

Dakle, korekcije se vrše na temelju zahtjeva korisnika, a ne automatizmom, što je dobro. Jer, mirovina prema novom izračunu sigurno neće biti povoljna za osobe koje na novom radnom mjestu primaju manju plaću od one prije umirovljenja. U obrnutom slučaju, isplati se tražiti korekciju.

Posljednje povećanje mirovina u Federaciji

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je krajem siječanja ove godine odobrila akontativno usklađivanje mirovina u iznosu od pet posto od 1. siječnja 2024. godine, a koje su se umirovljenicima počele isplaćivati od veljače.  

Na istoj sjednici Vlada je najavila i da će se konačno usklađivanje mirovina izvršiti 15. travnja 2024. nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatke o rastu potrošačkih cijena u 2023. godini, kao i rastu bruto domaćeg proizvoda za prošlu godinu.