LOŠE GORIVO Inspekcija napisala kazne u iznosu od 300.000 KM benzinskim crpkama

automobil gorivo
Pexels/Ilustracija

Zbog loše kvalitete goriva na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj inspektori su za sedam mjeseci napisali 24 prekršajna naloga u vrijednosti od 300.000 KM, pokazali su preliminarni podaci Republičke uprave za inspekcijske poslove, prenosi Glas Srpske.

Kako su istaknuli u Inspektoratu RS, kontrola usklađenosti kvalitete tehničkih naftnih goriva u RS-u se vrši za dva razdoblja, odnosno zimski monitoring od listopada do kraja travnja i ljetni koji je počeo u svibnju i trajat će do kraja rujna.

S obzirom na to da je zimski monitoring tek završen, u Inspektoratu ističu da određeni postupci i analize još traju, te da je u proteklom razdoblju uzeto 1.124 uzorka za laboratorijsku analizu kvalitete goriva.

Utvrđena odstupanja

"Nakon izvršenih analiza u 12 slučajeva ili jedan posto utvrđena su odstupanja u odnosu na definirane parametre Odlukom o kvaliteti tehničkih naftnih goriva", kazali su u Inspektoratu.

Dodali su kako je praksa pokazala da se odstupanja najčešće odnose na sniženu točku paljenja, do čega dolazi uslijed miješanja malih količina benzina s dizelom pri isticanju goriva na benzinskim stanicama, jer uslijed nepažnje zaostali benzin u ispusnom cjevovodu autocisterne i u separatoru može smanjiti točku paljenja dizel goriva.

"Kontinuiran rad tehničke inspekcije rezultirao je time da su utvrđena odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti simbolična i da je gorivo na crpkama u RS-u u skladu s važećim propisima", istaknuli su u Inspektoratu.

Dodaju da s ciljem daljnjeg otklanjanja odstupanja na koje analize ukazuju, najveću ulogu imaju sami dobavljači, u smislu edukacije svojih naftnih radnika koji vrše prijevoz tehničkih goriva, a čime će se i sebe zaštititi od potencijalnih kazni koje u ovim slučajevima nisu male.

U Inspektoratu RS ističu da je za subjekte kod kojih se analizom dokaže da su prometovali tečna naftna goriva koja nisu bila usklađena s Odlukom o kvaliteti tehničkih naftnih goriva propisane kazne za pravno lice 20.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu kazna je 5.000 KM.

Potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore RS Milovan Bajić istaknuo je za “Glas Srpske” da se u RS-u isporučuje gorivo uglavnom propisane kvalitete, te da su odstupanja sporadična.

"Svi mi gorivo kupujemo u nekoj od okolnih rafinerija i uvozimo kao i drugi", kazao je Bajić.

Program

Kontrolu kvalitete goriva koje prometuje na benzinskim stanicama obavlja inspekcija za naftu i plin, u skladu s Programom utvrđivanja usklađenosti kvalitete tehničkih naftnih goriva, koji donosi Ministarstvo energetike i rudarstva RS. Spomenutim programom definiran je, navode u Inspektoratu, obim i postupak kontrole kvalitete goriva, a prema zahtjevima Odluke o kvaliteti tehničkih naftnih goriva.

"Broj uzoraka za analizu uzetih u unutarnjem prometu raspoređuje se na dobavljače srazmjerno njihovom sudjelovanju u prodaji tehničkih naftnih goriva po strukturi za prethodnu godinu, a prema broju kontrola koji je utvrđen programom", objasnili su u Inspektoratu.