KONTROLE NA BENZINSKIM CRPKAMA Građani sumnjaju da dobiju manje utočenog goriva od onoga što uređaj pokaže

Benzinska crpka gorivo
hercegovina.info

Tijekom prošle godine Inspektorat Republike Srpske izvršio je 190 kontrola na benzinskim crpkama, gdje su u 46 slučajeva utvrđene nepravilnosti, te su zbog toga izrečene kazne u iznosu od 276.000 KM.

Naime, kako su rekli iz Inspektorata Republike Srpske, utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija u skladu sa zakonom, formiranje cijena u smislu poštivanja marže, te redovno dostavljanje podataka Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

"U ovoj godini na benzinskim crpkama izvršeno je oko 30 kontrola, od čega su svega dvije bile s utvrđenim nepravilnostima", kazali su u Inspektoratu Srpske.

Dodaju da tržišna inspekcija u kontrolama benzinskih stanica, između ostalog, provjerava i jesu li svi uređaji za točenje goriva verificirani u propisanim rokovima od strane nadležnog tijela. 

"U slučaju da se utvrdi da je protekao rok za verifikaciju, a ona nije izvršena, inspektor izriče mjeru zabrane upotrebe uređaja i nalaže da se izvrši verifikacija putem nadležnog tijela. Zakonom o metrologiji propisana je kazna u iznosu od 1.000 KM za pravnu osobu i 200 KM za odgovorno lice u pravnoj osobi, ukoliko ne izvrši periodičnu verifikaciju", pojasnili su iz Inspektorata. 

Dodaju da potrošači često iznose sumnje u ispravnost uređaja za točenje goriva, u smislu da se u rezervoar natoči količinski manje od količine prikazane na aparatu.

"Jedini način da se potvrdi ispravnost uređaja za točenje jest ispitivanje od strane ovlaštenog tijela, koje i vrši periodičnu verifikaciju mjerila", dodaju oni. 

Kako kažu, s obzirom na to da je u proteklom razdoblju naglasak inspekcijskih kontrola u najvećoj mjeri bio usmjeren na ciljane kontrole formiranja cijena tečnih naftnih goriva u smislu pridržavanja propisane marže, namjera tržišne inspekcije je da u narednom periodu u suradnji sa nadležnim tijelom izvrši ciljane kontrole mjerila, upravo kako bi se otklonila sumnja u njihovu ispravnost.

Prema njihovim riječima, veliki broj potrošača želi da na benzinskim crpkama ne dobivaju račune za izvršenu uslugu. 

Zakonom o trgovini propisano je da je trgovac dužan za svaku prodanu robu ili izvršenu uslugu kupcu izdati fiskalni račun ili drugi odgovarajući račun u skladu sa zakonom, a za ovaj prekršaj propisana je kazna u iznosu od 800 KM do 4.000 KM za trgovca - gospodarsko društvo i od 300 KM do 1.500 KM za odgovornu osobu u gospodarskom društvu.