LEGALIZACIJA MOSTARSKOG URBICIDA Zgrada turskih investitora u koritu Neretve uskoro bi mogla biti legalizirana

Afera Urbicid - Zgrada na Carini - Cesars Residence
hercegovina.info

Nakon što je hercegovina.info objavila seriju istraživačkih članaka o nelegalnoj gradnji u Mostaru, posebno ističući slučaj impozantnog objekta koji se spustio u korito Neretve u naselju Carina, na 40. sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojen je nacrt Odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna Regulacijskog plana „Središnja zona rekonstrukcija“ – Faza III.

Mještani nisu znali, urbanizam ih ignorirao

Stanari naselja Carina, koji su još  2017. godine pisali peticiju protiv gradnje ovog objekta koji je gradio turski investitor, nisu nikada dobili odgovor od nadležnih institucija. Objekt, koji je izgrađen suprotno prostornom i regulacijskom planu, promijenio je izgled obale Neretve i izazvao brojne pritužbe lokalnih stanovnika na oštećenje infrastrukture i gubitak prirodnog pogleda. U peticiji su stanari ulice N.H. Hasana Zahirovića Lace urbanizmu i inspekciji pisali da ih nitko nije kontaktirao prigodom izgradnje ovog objekta, koji je unatoč tome dobio sve dozvole.

Izdane nelagalne dozvole

Kako je investitor dobio dozvole za građenje stambeno poslovnog objekta u zoni individualnog stanovonja u zaštitnom obalnom pojasu pitanje je na koje mostarski urbanisti lokalnom stanovništvu nikada nisu odgovorili.

nacrt urbanističkog plana Carina

Tužiteljstvo HNŽ više od godinu ipol provjerava navode prijave

Vezano za Vaš upit o statusu predmeta koja se odnose na više stambeno – poslovnih objekata u Mostaru, izvješćujemo Vas da se u predmetima poduzimaju radnje provjere navoda prijave, a između ostalih radnji koje su poduzete. U osmom mjesecu 2023. godine zaprimili smo nalaz i mišljenje vještaka arhitektonske struke koji se odnosi na ove objekte, da bi se zbog potrebe dopune vještačenja i provjere njegovog nalaza u smislu usklađenosti sa odlukama o donošenju i provođenju prostornog plana općine Mostar od 1990. godine pa na dalje, vještaku arhitektonske struke dana je naredba za dopunu vještačenja, dana 26.02.2024. godine, te se dopuna nalaza vještaka očekuje u narednom periodu, stoji u odgovoru iz Županijskog tužiteljstva.

Napomenimo, Grad Mostar je najavio javnu raspravu o izmjeni i dopuni Regulacijskog plana 'Centralna zona rekonstrukcija' - faza III i Parcelni plan 'Polog'. Javna rasprava zakazana je za 22. ožujka u 10:30 sati u Vijećnici Grada Mostara.

Ovaj događaj pruža priliku građanima da se aktivno uključe u proces donošenja odluka koje direktno utječu na njihovu zajednicu i okoliš.

Afera Urbicid - Zgrada na Carini - Cesars Residence

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.