JAMAC STABILNOSTI Njemački vojnici dolaze u BiH

Njemački vojnici
Shutterstock

Njemački Bundestag usvojio je tijekom današnje sjednice odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovini koji će u našoj državi boraviti u sklopu operacije EUFOR Althea, javlja Klix.

Kada je riječ o ovoj odluci, Bundestag je odobrio slanje vojnika, a sve na osnovu zahtjeva njemačke vlade koja je procijenila kako bi slanje kontingenta njemačke vojske dodatno doprinjelo miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Tu odluku Bundestag je usvojio sa 518 glasova za, 96 glasova protiv dok su tri zastupnika bila suzdržana. "Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka zapovjedanja, promatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine", navodi se u odluci.

 Također, naglašeno je kako i nakon 30 godina njemačka vlada ima veliki interes za situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Trideset godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu", poručili su.