IZNOS JEDNAK UKUPNOM GUBITKU Mostarski Hepok smanjuje osnovni kapital za 26 milijuna KM

Berba trganje vinograd
Ilustracija/Hercegovina.info

Društvo za ulaganje u poljoprivredu "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo u čijem je vlasništvu mostarski Hepok, smanjuju osnovni kapital društva u iznosu od 26 milijuna KM, piše Akta.ba

Prema Odluci koja je objavljena u Službenim novinama Federacije navodi se kako na osnovu prijedloga Nadzornog odbora privrednog društva Hepok d.o.o. Mostar od 09. 06. 2023. godine, Skupština Društva donosi Odluku o smanjenjenju osnovnog kapitala društva Hepok d.o.o. Mostar u iznosu od 26.056.853 KM koji je u naravi jednak ukupnom iznosu akumuliranog gubitka u iznosu od 24.856.853 KM, te iznosa od 1.200.000 KM koji predstavlja povrat dijela uplaćenog kapitala od strane 100% vlasniku društva "Zeraa Agriculture Investment" d.o.o. Sarajevo.

Ovom odlukom će se izvršiti smanjenje osnovnog kapitala koji na dan Odluke iznosi 54.844.848 KM u ukupnom iznosu od 26.056.853 KM, te će se financijski efekt evidentirati nakon sudske potvrde iznosa novog osnovnog kapitala društva Hepok.

Podsjećamo, Zeraa je jedan od najvećih svjetskih investitora koji je uložio značajna sredstva i rješio do tada nagomilane dugove i probleme u kojima je Hepok bio. Prije preuzimanja Zeraa dotadašnji većinski vlasnici bile su kompanije Amko Komerc Sarajevo te Vino Župa iz Srbije koje su 2016. prodali svoje udjele kapitala u ovom hercegovačkom kombinatu.

Nedavno je portal Akta.ba pisao kako bi Hepok mogao dobiti i novog vlasnika, što još nitko nije službeno potvrdio.

Hepok je najveća vinarija i najveći izvoznik vina i destilata u BiH s najvećim zasadima vinove loze u zemlji i od 2017. godine u većinskom vlasništvu Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo, podružnice investicijske kompanije iz Dubaija u BiH.