HNŽ 'PRESELIO' U VIJEĆE Salem Marić i SDA obarali sve Kordićeve i HDZ-ove prijedloge. Sjednica prekinuta

Gradsko vijeće Mostar

Na današnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara događale su se, dosad rijetke scene, u radu te institucije. Naime, vječna koalicija SDA-HDZ koja je dosad imala uvijek dovoljno ruku za sve svoje aktivnosti, poljuljana je jer SDA opstruirao sve prijedloge koji su dolazili od strane gradonačelnika Marija Kordića ili HDZ-a

Tako su redom odbijeni prijedlozi gradonačelnika Kordića o dopunama točaka dnevnog reda. Kordićev prijedlog da se preraspodjele sredstva oko promo članka u National Geographicu dobio je samo 14 ruku podrške, dok SDA-ovci nisu bili pretjerano raspoloženi za tu odluku i bili su protiv ili suzdržani. Također, dopuna odluke o taxi prijevozu nije dobila potrebnu većinu da se uvrsti u dnevni red i opet su u zraku bile samo ruke HDZ-ovaca i SNSD-ovog Milivojevića. Još jedna odluka koja nije dobila suglasnost je i ona o 'korištenju javnih površina'. Dom zdravlja Mostar se našao kolateralnom štetom budući da im je odbijena pozajmica od Grada Mostara. HDZ-ov prijedlog da se Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače dodjele prostorije u zgrade 'Mostarke' također je odbijen s 2 glasa protiv i 15 suzdržanih.

Žrtvom odnosa HDZ i SDA našli su se i drugi oporbeni vijećnici poput Adele Gosto koja je tražila promjenu odluke o stipendiranju učenika i Boške Ćavar o preispitivanju odluke vezano za MO Parking. Njihovi prijedlozi su također odbijeni, ali je zanimljivo da su kod njihovih prijedloga suzdržani bili i HDZ-ovci i SDA-ovci.

Posebno je zaiskrilo kod točke broj 9 koja se odnosi na usvajanje Statuta Grada Mostara. HRS-ov Slaven Bevanda zatražio je, pošto se radi o bitnoj stvari za Grad, da se o tome raspravlja prioritetno na prvoj točki, a ne kasnije kako je predviđeno. Njegov prijedlog je također odbijen odlukom Salema Marića koji je rekao da on kao predsjednik GV predlaže dnevni red.

HRS-ov Silvio Bubalo zatražio je kratku pauzu, a onda je ishod sastanka ispred kluba Hrvata prezentirao HDZ-ov Vlatko Marinović.

"Održali smo sjednicu kluba Hrvata i obzirom na nepripremljenost predsjednika Gradskog vijeća, kao i atmosferu na sjednici Gradskog vijeća donijeli smo odluku kao protiv ili suzdržani za dnevni red današnje sjednice", kazao je Marinović.

Nakon pauze se oglasio i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća.

"Prozvan sam da sam nepripremljen, onda je jasno da je to zbog gradonačelnika i gradske uprave, a ne predsjednika gradskog vijeća. Vijećnici su dobili materijale na vrijeme, rasprava je tekla u skladu s poslovnikom i statutom Grada Mostara. Određene točke nisu dobile dovoljno ruku da prođu, to nije prvi put da se događa na sjednicama, one po poslovniku idu na narednu sjednicu. Nijedna od ovih točaka koje su odbijene nisu ničiji nacionalni vitalni interes da se saziva klub Hrvata, ali naravno po poslovniku to imate pravo i ja poštujem", kazao je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća prije negoli je klub Bošnjaka zatražio pauzu od 10 minuta.

Ispred kluba Bošnjaka obratio se Zlatko Guzin (SDA).

"Održali smo klub Bošnjaka i zauzeli stav da ne vidimo razlog za odbijanje dnevnog reda imajući u vidu da smo, prema poslovniku, imali kolegij za ovu sjednicu gradskog vijeća. Nijedna točka nije od vitalnog interesa jer smo svi nepripremljeni za te točke jer nismo dobili materijale. Apeliram da razmislimo je li ovo način za naš daljni rad i djelovanje u Gradskom vijeću", istaknuo je Guzin.

'Vlatko Marinović kao dijete'.

"Kolega Vlatko Marinović je zvučao kao moje dijete koje uđe u prodavnicu i nije dobilo sve igračke koje je željelo pa onda bude ljuto. Ja sam također imala dopunu dnevnog reda koja nije prošla i to ne znači da imam pravo opstruirati rad Gradskog vijeća samo zato jer nisu prošle neke odluke koje će po automatizmu biti na sljedećoj sjednici po meni je neozbiljno", kazala je Adela Gosto, vijećnica PMP-a.

Replicirao joj je Marinović.

"Kolegica ne razumije proceduru i ima pravo izjasniti se o ovoj destruiranoj sjednici od samog početka sa silovanim dnevnim redom i potpunim nepoštivanjem izvršne funkcije predsjednika gradonačelnika Grada Mostara koji je predložio 2 od tih točaka tehničke prirode koje će nanijeti financijsku štetu za grad", rekao je HDZ-ov predsjednik kluba Hrvata.

Za usvajanje današnjeg dnevnog reda bili su vijećnici SDA, Velibor Milivojević (SNSD), vijećnici SDP-a, PMP, kao i Naša stranka što je bilo ukupno 15 nedovoljnih ruku. Protiv predloženog dnevnog reda bili su Republikanci (HRS) i dio HDZ-ovaca, dok je ostatak HDZ-ovaca bio suzdržan kao i neovisna vijećnica Boška Ćavar.

Nakon održanog kolegija u pauzi, Salem Marić (SDA) kao predsjednik Gradskog vijeća obavijestio je vijećnike da je zaključak kako nisu u mogućnosti nastaviti sjednicu zbog neusvajanja dnevnog reda.

Atmosfera u Gradskom vijeću zasigurno je ozrcaljenja s više županijske razine, odnosno formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanske županije koja je bila u žiži javnosti proteklih dana i tjedana. Kad su svi očekivali da će novu većinu činiti HDZ, SDP i SDA, u zadnji trenutak su se iz SDA odlučili uvesti u vlast i NES (Narodni evropski savez), pa ćemo na novu vlast u toj županiji pričekati zasigurno još neko vrijeme. Odluke predsjednika gradskog vijeća Salema Marića dosad su uglavnom bile uz blagoslov partnera iz HDZ-a, a današnja iskazana samovolja posebno kod točke o Statutu - rijetko se viđala na dosadašnjim sjednicama te svjedoči narušenoj harmoniji kod dvije najveće stranke u Hrvata i Bošnjaka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.