HNŽ DANAS TREBAO DOBITI VLADU Iz SDA tražili dodatno vrijeme jer se ne mogu dogovoriti oko svojih ministara

Vlada HNŽ mandatarka Marija Buhovac

Za danas (četvrtak 19.10) planirano je bilo sazivanje izvanredne sjednice Skupštine HNŽ, na kojoj je trebala biti potvrđena nova vlada Županije Hercegovačko- neretvanske.

Tri stranke koje će činiti buduću vladu, HDZ, SDA i SDP u prethodnom su razdoblju postigle načelni dogovor i raspodijelili fotelje u ministarstvima, a kako doznajemo dogovorena su i direktorska mjesta na nižim razinama.

Hercegovina.info doznaje kako su zastupnici iz HDZ-a najprije porukom obaviješteni da budu spremni da se odazovu na izvanrednu sjednicu, da bi im samo par sati kasnije stigla nova poruka kako se sjednica ipak neće održati.

SDA još nije odlučila koga će predložiti za ministre

Razlozi odgode izvanredne sjednice su jasni, partneri iz SDA još nisu uskladili interne dogovore oko imena ministara. Javna je tajna kako je ova stranka u HNŽ podijeljena na dvije snažne struje, onu koju predvodi Edin Mušić, trenutni predsjednik županijskog odbora SDA koji želi na ministarskim pozicijama zadržati dosadašnje kadrove, Rašida Hadžovića u resoru obrazovanja i Adnana Faladžića u finanacijama, dok struja okupljena oko predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića i gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića inzistira na kadrovskim promjenama, Elviri Dilberović Ćemalović na mjestu ministrice obrazovanja i Adilu Šuti na mjestu šefa županijskih financija.

Vlada HNŽ mandatarka Marija Buhovac
Adil Šuta, Adnan Faladžić, Elvira Dilberović, Rašid Hadžović

Dilberović Ćemalović obnašala je dužnost ministrice obrazovanja u Vladi Federacije BiH, da bi zbog pozicije veleposlanice BiH u Švedskoj dala ostavku na to mjesto. Sada, kad joj istječe mandat, vide je kao idealnu nasljednicu Hadžovića.

Adil Šuta je jedan od najaktivnijih vijećnika u mostarskom Gradskom vijeću, ekonomist i predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar.

S imenima ministara se špekulira, pravih informacija nema

Pitanje tko će biti novi ministar pravde također je zanimljivo, jer po nacionalnoj kvoti pripada predstavniku Srpskog naroda, a koja će ga stranka predložiti, nitko nam nije mogao potvrditi.

SDA bi do večeras trebala iskristalizirati situaciju sa svojim ministrima, budući da je zakazan sastanak Županijskog odbora SDA u HNŽ.  Ukoliko do toga dođe, u petak bi se mogao sazvati sastanak stranaka na kojem će doći do potpisivanja sporazuma, te bi nakon vikenda, najvjerojatnije početkom idućeg tjedna mogla biti zakazana i ta sjednica Skupštine HNŽ na kojoj će građani ove županije dobiti nove ministre i ministrice, te novu premijerku, nakon što su od 2015. gledali ista lica iz Vlade predvođene Nevenkom Hercegom.

Vlada HNŽ mandatarka Marija Buhovac
Marija Buhač, buduća mandatarka Vlade HNŽ

Što se HDZ-a koji sa 11 ruku u Skupštini predvodi ovaj proces, mandatarka i vjerojatna buduća premijerka je potvrđena. To će biti Marija Buhač, a o imenima ministara mediji špekuliraju već neko vrijeme, no bez službene potvrde iz same stranke.

SDP je u pregovorima dobio dva ministarstva i to ministarstvo  gospodarstva, te ministarstvo trgovine, zaštite okoliša i turizma.