DOGOVORENA VLADA HNŽ Policija, promet, zdravstvo HDZ-u, obrazovanje i financije SDA-u. Dio kolača dobiva i SDP

Skupština HNŽ
Hercegovina.info

HDZ BiH, SDA i SDP bi, prema neslužbenim izvorima hercegovina.info trebali formirati novu Vladu Hercegovačko-neretvanske županije.

Kako saznajemo, stavljen je potpis na dogovor, a sve bi se i službeno moglo formirati na sjednici županijske Skupštine već ovog ili narednog tjedna.

Tko će dobiti koje resore?

Iako se još uvijek malo zna o potencijalnim ministrima i stranačkim kadrovima koje ćemo gledati u godinama pred nama, procurili su dijelovi dogovora. Prema tome, HDZ BiH je, za razliku od drugih županija gdje je 'izvisio' u proteklom razdoblju pokazao se kao dominantan u pregovorima i ciljevima te ćemo opet gledati njihovog kandidata na čelu Vlade kao premijera. Kao stranka koja je pobijedila na izborima uživat će funkciju premijera, ali i pet dodatnih ministarstava. HDZ bi trebao nastaviti upravljati resorima koje je imao i dosad, a to su ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministarstvo prometa, ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo branitelja i ministarstvo zdravstva.

SDA bi mogla dobiti opet dobru uhodanu rutu vladanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pa se drže gradnje, pravde, love i obrazovanja. Odnosno, prema našim izvorima u podjeli su ih zapali ministarstvo građenja i prostornog uređenja, ministarstvo pravde, ministarstvo financija i ministarstvo obrazovanja. 

SDP-u bi trebalo pripasti ministarstvo gospodarstva i ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Skupština HNŽ

Tko bi trebao činiti skupštinsku većinu?

Iako neće svi biti dio Vlade, ostat će zanimljivo vidjeti tko će podržati ovu Vladu, odnosno tko će činiti novu skupštinsku većinu koja će imati potrebne ruke za neometan rad. Prema trenutačnom sastavu Skupštine Bošnjaci bi praktično mogli biti bez oporbe, ukoliko dosada oporbeni SDP ne bude glumio oporbu u vladajućoj većini. Naime, NiP kojeg u HNŽ predvodi Omer Hujdur trebao bi barem prema dogovoru s državne i federalne razine podržati partnere iz SDP-a, a NES-ov Nermin Vrtić bi trebao također podržati rad ove Vlade.

Savez HDZ - SDA - SDP obuhvaća široko područje 'partnerstva', pa bi tako samo Hrvati mogli imati oporbu u vidu zastupnika HRS-a i HDZ-a 1990. Upravo je Devedesetka možda najveća žrtva postizbornih pregovora jer su se puno uzdali u 'hrvatstvo' kakvo je nudio HDZ, no još jednom se HNS pokazao samo nacionalnom fasadom poradi interesa najveće stranke. Republikanci su i u prošlom sazivu Skupštine bili oporba, a prema trenutačnim zbivanjima vladajući će od njih to moći očekivati i u ovom sazivu budući da su Vesna Šunjić i Mirko Vasilj u više navrata pokazali da ih ne zanima ovakva vlast.

Još uvijek je neizvjesno kako će djelovati DF Željka Komšića s dva županijska zastupnika, no moglo se vidjeti dosad da im nije problem podržati i koalirati s HDZ-om i SDA, a možda su i jedini u win-win situaciji budući da njihov županijski ogranak još uvijek, za razliku od centrale, gaji simpatije prema SDP-u.

Skupština HNŽ

Tehnička vlada HNŽ na odlasku ostavlja dosta toga nedovršenog, neke ministre iz nje nismo u ovih 8 godina, koliko stoluju ni čuli ni vidjeli, a za neke bi bolje bilo da ih nismo čuli i vidjeli.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.