HERCEG POSTAO AŽURAN Nakon što je 4 tisuće medicinara stupilo u generalni štrajk, sjetio se formirati pregovarački tim

Nevenko Herceg

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije objavila je da je spremna za pregovore sa Sindikatom zdravstvenih djelatnika nakon što je danas na ulice izašo stotine zaposlenika, a tisuće stupile u generalni štrajk.

Oko 4 tisuće zdravstvenih djelatnika iz Hercegovačko-neretvanske županije danas je započelo generalni štrajk u kojem traže poboljšanje radničkih uvjeta, a najvažnije je povećanje plaće.

Sindikalisti su otvoreno prozvali premijera Vlade Nevenka Hercega da ih ignorira mjesecima i krši zakonske okvire da spriječi generalni štrajk i omogući zdravstvenu skrb žiteljima ove županije.

"Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je na žurnoj sjednici imenovala Pregovarački tim Vlade HNŽ-a za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva. Imenovani tim sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Ministarstva financija HNŽ-a, Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a, Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, SKB-a Mostar, KB-a dr. Safeta Mujića, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačke županije i Ministarstva zdravstva FBiH", stoji u priopćenju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Treba napomenuti kako je upravo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi obezglavljeno budući da je ministar Opsenica podnio ostavku i upitno je tko uopće rukovodi tim ministarstvom.

S druge strane, zdravstveni djelatnici traže potpisivanje kolektivnog ugovora, poboljšanje uvjeta, kao i povećanje plaće za 30 posto u odnosu na trenutačno stanje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.