JE LI HNŽ DOBILA VLAST? Zavjet šutnje u strankama, sarajevski medij tvrdi da su HDZ, SDP i SDA dogovorili raspodjelu

Vlada HNŽ
Vlast HNŽ

Danima se spominje kombinacija HDZ, SDP i SDA kao trojac stranaka koje bi u Hercegovačkoneretvanskoj županiji trebale činiti buduću vlast, odnosno dati članove Vlade koja bi trebala naslijediti onu Nevenka Hercega koja je ni kriva ni dužna sjedila u foteljama gotovo tri mandata.

Tehnička vlada HNŽ na odlasku ostavlja dosta toga nedovršenog, neke ministre iz nje nismo u ovih 8 godina, koliko stoluju ni čuli ni vidjeli, a za neke bi bolje bilo da ih nismo čuli i vidjeli.

HDZ 1990 po svemu sudeći ostaje u oporbi

U političkim kuloarima posljednjih se mjesec dana pričalo o tome kako HDZ koji je sa 11 ruku u Skupštini ove županije neizostavan kao partner u sastavljanju vlade želi najprije eliminirati konkurenciju iz hrvatskog korpusa, zatim ostaviti na životu dugogodišnje partnere iz SDA, a potom i ispoštovati SDP kao partnere na federalnoj i državnoj razini.

Predsjednika HDZ 1990 Iliju Cvitanovića, novinar portala Hercegovina.info upitao je za komentar. 

"Tu će se neki odnosi definitvno razbistriti, i bit će svima sve jasno, pa tako i meni. Tako da oni rade svoj posao a mi ćemo svoj. Ovo će se isto u nekom obliku implicirati na ostale županije, prvenstveno na HBŽ, pa ćemo vidjeti", dodao je i to kako je sa SDP-om njegova stranka imala komunikaciju i čvrst dogovor da ne idu u vlast jedni bez drugih. "Ne mogu reći da se ljutim na njih, ali eto...U svakom slučaju mi nismo dio te većine i 99% da nećemo ni biti, kako god se ta većina raspakirala" kazao je Cvitanović.

Sarajevski portal blizak SDA donosi raspodjelu resora

I prema pisanju sarajevskih medija, HDZ-u je manevar i uspio. Naime, portal Faktor tvrdi kako je sve u HNŽ dogovoreno, te kako će koaliciju u ovoj županiji činiti HDZ, SDP i SDA, uz koje stoji i NES.

Nadalje, tvrde i kako su resori već raspoređeni, te kako će HDZ nastaviti vladati resorima koje je imao i dosad, a to su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo branitelja i Ministarstvo zdravstva.

SDA će prema pisanju ovoga sarajevskog portala dobiti Ministarstvo građenja i prostornog uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo financija i Ministarstvo obrazovanja. SDP-u će pripasti Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Treba napomenuti kako je novinar Faktora pogriješio u raspodjeli mandata u svome tekstu kada je kazao kako će HDZ dobiti premijera i šest ministarstava, ubrojivši u to i ministarstvo gospodarstva iako je ministar u ovom resoru u HNŽ trenutno Željko Laketić iz NES-a.

Političari isključili telefone

Novinari portala Hercegovina.info pokušali su doći do aktera pregovora, međutim predstavnici SDP-a i SDA nisu odgovarali na pozive.

Iz HDZ-a je za naš portal rečeno kako su pregovori još u tijeku i kako je dogovor stranaka bio da se ne izlazi u medije prije nego što se potpiše sporazum o suradnji.

Ono što je trenutno jedina činjenica jeste to da je HDZ izabrao buduću mandatarku, dok se o imenima ministara još špekulira, međutim nijedno ime nije potvrđeno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.