DEMANTIRALA PISMO Dekanica podsjeća da o školarini ne odlučuje Ekonomski fakultet, a lekcija iz Rijeke...

Mila Gadžić
Mega Media

Dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Mila Gadžić oglasila se povodom pisma studenata(podatci poznati redakciji, anonimni za javnost). Dokument kojim se obratila našem portalu nazvala je „Demantio za uredništvo portala finalno“, premda nije jasno što dekanica demantira. Naime, u „demantiju“ je studentima poručila da Ekonomski fakultet nije taj koji odlučuje o cijenama školarine, a kada je u pitanju lekcija iz Rijeke, ustvrdila je da je ista dio projekta koji implementiraju s Rijekom. Dekaničino obraćanje prenosimo u cijelosti, a studentima, koji su se i danas bunili zbog online nastave, a visoke školarine, očito je prava adresa Rektorat: 


1. U kontekstu prigovora na online nastavu, te zahtjeva za vraćanje u dvorane želim navesti kako je dana 23.09.2020. godine Senat Sveučilišta u Mostaru donio Zaključke: “Realizacija nastavnih aktivnosti u akademskoj 2020./2021. godini izvodit će se u mješovitom obliku, i to: a) online oblik, koji podrazumijeva nastavu i ispite koji se provode korištenjem online platformi i alata u nastavne svrhe, na način da studenti imaju mogućnosti ostvariti komunikaciju s nastavnim osobljem u realnom vremenu,
b) klasični oblik, koji podrazumijeva nastavu i ispite koji se izvode u prostorijama ustrojbenih jedinica, gdje su studenti u neposrednom (izravnom) kontaktu s nastavnim osobljem. U klasičnom obliku izvodit će se onaj dio nastave i konzultacija gdje je ishode učenja definirane nastavnim planom i programom moguće ostvariti samo kroz klasični oblik nastave i konzultacija (npr. praktične vježbe), a sva ostala nastava i konzultacije može se izvoditi korištenjem online platformi, o čemu odlučuje ustrojbena jedinica. Poštujući Naredbu Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva (01-37-5164/20, od 16. rujna 2020. godine), i Zaključke Senata Sveučilišta u Mostaru, Znanstveno-nastavno vijeće Ekonomskog fakulteta na sjednici održanoj 1.10.2020. godine zaključilo je kako će se nastava na Ekonomskom fakultetu odvijati online putem google alata i korištenjem video veze u realnom vremenu prema rasporedu i terminima koji se objavljuju na web stranici fakulteta, te će se u realnom vremenu odvijati i ostale aktivnosti vezane za rad sa studentima: konzultacije, i drugi oblici aktivnosti. Na Ekonomskom fakultetu nema kolegija koji zahtijevaju praktične vježbe koje nije moguće izvesti u online sustavu nastave, a izvedba nastave će se organizirati i provoditi u skladu sa standardima, ovisno o epidemiološkoj situaciji, štiteći zdravlje svih zaposlenika i studenata. Zaključeno je kako je za studente I. godine studija potrebno organizirati uvodna predavanja u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, upoznati ih s načinom izvođenja nastave i drugih oblika učenja u online sustavu, te nakon potrebnih priprema, nastavu izvoditi online.

2. Školarine i visine školarina na Sveučilištu u Mostaru predmet su različitih rasprava u akademskoj zajednici već godinama.
Ekonomski fakultet svoje stavove o školarinama iznio je putem Zaključka od 15.04.2019. i od tada nismo sudjelovali u formiranju cijene školarine, niti je Ekonomski fakultet adresa na koju se trebaju slati ovakvi upiti.

3. O zahtjevima studenata za snižavanje cijene promocije na prijedlog predstavnika Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru raspravljalo se na sjednici Senata Sveučilišta dana 22. srpnja, te je usvojena Odluka: „Najviša cijena promocije na ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru iznosit će 90,00 KM sve dok bude trajalo razdoblje COVID-19“.
Cijena promocije - svečane dodjele diploma koju plaćaju studenti na Ekonomskom fakultetu
uključuje troškove pripreme i obrade dokumentacije, pripreme diplome za tisak i troškove tiska diplome, te iznosi 70,00 KM, bez obzira gdje se odvijala: u amfiteatru Ekonomskog fakulteta ili u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, jednako tako i za studente koji samo preuzmu diplomu na Fakultetu.

4. Na navode o „uspješnosti“ online nastave na Ekonomskom fakultetu mogu odgovoriti sljedeće:
Pandemija Covida-19 stavila je u lockdown cijeli svijet, te izazvala blokadu ekonomskih, kulturnih i drugih aktivnosti čije posljedice još ne možemo sagledati.
U sustavu e-učenja na daljinu u uvjetima potpunog lockdown-a osigurali smo kontinuitet nastavnog procesa i u skladu s tehničkim mogućnostima osigurali uvjete za komunikaciju sa studentima. Online nastava i e-učenje (koje se na sličan način provodi na svim fakultetima u zemlji i okruženju), nisu posljedica samovoljne odluke Ekonomskog fakulteta nego odgovor na kriznu epidemiološku situaciju, te odluke i naredbe nadležnih tijela. Učenje na daljinu je oblik učenja koji traži veću posvećenost samostalnom radu i izučavanju nastavne materije na temelju komunikacije elektroničkim putem.

5.Vezano za senzacionalne navode o načinu izvođenja nastave na Ekonomskom fakultetu na
predmetima kod prof.dr.sc. Mile Gadžić, želim kronološki navesti sljedeće: Nakon objave Informacije o načinu izvođenja online nastave, dana 16.03.2020. studentima 3. godine studija na predmetima koje izvodim u ljetnom semestru poslala sam putem formiranih eučionica sljedeću Obavijest:

Mila Gadžić

Obavijest/Mila Gadžić/16. ožu
Poštovane kolegice i kolege, kako prelazimo na on-line sustav učenja, želim vas obavijestiti kako ćete kroz Google učionicu imati na raspolaganju prezentacije za nastavne jedinice u skladu sa terminima nastave u periodu dok radimo u ovakvom režimu. Molim vas da pratite sve informacije i da održavate potrebnu komunikaciju. Zbog jednostavnosti korištenja sustava e-učenja molim da skinete i instalirate aplikaciju "Google učionica" na vaš uređaj. Prof. Mila Gadžić

Kako su na portalu ciljano objavljene dvije obavijesti iz e- učionice u kojima se studenti upućuju na internet izvore, dostavljam komentar na iste:
Komentar: O povijesti nastanka i razvoja Europe studenti su na 44 slajda dobili osnovne teze i smjernice za učenje, a samostalno trebaju proučavati materiju iz izvora koji su im dostupni. U uvjetima locdown-a najbrži pristup potrebnim informacijama je putem interneta. Za drugu tematsku jedinicu: na 59 slajdova dane su teze o izučavanju različitih pitanja, udruženja i ugovora o slobodnoj trgovini, gdje detaljne informacije mogu jednostavno pronaći na internetu. Internet je neiscrpan izvor različitih informacija koje koristimo u svakodnevnom nastavnom, stručnom i znanstvenom radu i učenju.

7. Kako se u tekstu anonimnih autora navodi da su studenti bili upućeni na traženje informacija na internetu, a što je po njima nedopustivo, želim naglasiti kako se obvezna literatura za izučavanje ovog predmeta nalazi na raspolaganju studentima u čitaonici Ekonomskog fakulteta, te se radi o udžbeniku koji sadrži nešto više od 1100 stranica. Kako u vrijeme locdown-a nije bio omogućen pristup fakultetu, studenti su za dvije tematske cjeline upućeni na internet izvore (koji su bogati podacima i informacijama o povijesti razvoja Europe, institucijama i različitim oblicima udruživanja). Cilj i smisao studiranja trebao bi biti čitati i istraživati, a ne učiti na temelju kratkih zabilješki s predavanja ili prezentacija koje su samo vodič kroz gradivo. Nakon popuštanja mjera u svibnju, student su mogli doći na fakultet i dobiti relevantnu literaturu na korištenje. Radi objektivnosti u nastavku dostavljam nekoliko obavijesti iz e-učionice koje dokazuju mogućnost komunikacije i pružanja svih potrebnih informacija i obrazloženja koja su studentima potrebna, što dobro znaju studenti koji su aktivno učili i kroz elektroničku komunikaciju dobivali potrebne informacije.

Obavijest/Mila Gadžić/11. svi
Dobar dan kolegice i kolege, danas ćemo se upoznati s industrijskom politikom i politikom poduzetništva u EU . U prezentaciji se objašnjavaju osnovni pojmovi, tipovi i pristupi, instrumenti industrijske politike, kao i razvoj zajedničke industrijske politike u EU. U ovom dijelu objašnjava se i politika poduzetništva, ciljevi zajedničke politike, pravno i poslovno okruženje, te mogućnosti financiranja malih i srednjih poduzeća. Javite se ako trebate dodatne informacije. Prof. Mila Gadžić

Obavijest/Mila Gadžić/18. svi
Kolegice i kolege dobar dan, danas ćemo prezentirati dvije tematske cjeline, zajedničku agrarnu politiku u EU i Zajedničku ribarstvenu politiku u EU. Radimo malo intenzivnije jer želim da završimo s predavanjima idući tjedan. Nakon toga slijedi izvanredni ispitni rok, te uskoro i redoviti ljetni ispitni rokovi. Na takav način vama ostaje više vremena da se posvetite pripremanju ispita. Ukoliko imate nekih pitanja javite se. Prof. Mila Gadžić

Obavijest/Mila Gadžić/25. svi
Dobar dan kolegice i kolege. Danas završavamo obradu gradiva za ovaj kolegij. U privitku imate prezentaciju za temu Okoliš i održivi razvoj i temu Strategija razvoja EU i konkurentnost. Javite se ako imate pitanja. Izvanredni ispitni rok za studente koji su ranije slušali kolegij obavit ćemo putem google alata usmeno. Redoviti ispitni rokovi će se obaviti u dvoranama (ukoliko budemo imali povoljnu epidemiološku situaciju) putem pismenog ispita. Na ispitu će biti pitanja iz područja koje sam vam
dostavila u materijalima. Prof. Mila Gadžić

Inače, na Sveučilištu u Mostaru je prava bura. Danas su iz sličnih razloga reagirali i studenti Pravnog fakulteta, a žale se da su prekasno obaviješteni da će nastava biti online, da je školarina previsoka, i da su uzalud platili stanove i dom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.