FOTO/VIDEO  Biskup Petar Palić u Mostaru zaredio šest mladića za svećenike

ređenje Katedrala Mostar biskup Petar Palić
Hercegovina.info

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla u mostarskoj je katedrali Marije Majke Crkve mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić šestorici đakona podijelio sveti red prezbiterata.

Za Hercegovačku franjevačku provinciju zarađeni su fra Slaven Tomić (župa svetog Ante Padovanskog, Ljubuški), fra Alojzije Slavko Anđelić (župa sv. Kate, Grude), fra Ivan Crnogorac (Župa Bezgrešnog začeća BDM, Posušje), fra Fran Ćorić (župa svetog Ante Padovanskog, Ljubuški) i fra Marin Mikulić (župa sv. Petra i Pavla, Kočerin) te za Mostarsko-duvanjsku biskupiju don Zvonimir Rezo (župa Marije Majke Crkve - katedrala).

"Generalni vikar prozvao je kandidate. Kad su bili prozvani po imenu, odgovorili su 'Evo me'. U te, naizgled jednostavne, ali u isto vrijeme bremenite i pune odgovornosti dvije riječi, sadržan je bitan preudvjet ovoga svetoga obreda. Bog poziva, a kandidat se odaziva u potpunoj slobodi, bez prisile, odričući se sebe, oplijenivši sebe poput Isusa Krista vrhovnog pastira i učitelja, kako bi bio spreman za služenje u Crkvi. Stoga, dragi kandidati, hvala vam što ste odlučili svoj život darovati Crkvi. Ovaj svoj 'Evo me' ponavljajte na početku svakog novog dana. Riječ nam danas govori o dvojici apostola, govori o Petru, ribaru koji je sve ostavio i o Pavlu, progonitelju kršćana koji se obasjan svjetlošću ruši na zemlju i započinje novo životno putovanje. Petar zna da je Gospodin poslao svog anđela i izbavio ga iz Herodovih ruku. Pavao zna da je Gospodin bio uz njega i dao mu snage. Dvojica apostola koji nisu vodili osrednji život, kojima je dana beskrajna strpljivost za nove početke. 'Tko sam ja za tebe?', htio je znati Isus. Pritom nije čekao definicije nego odgovor onih koji su zahvaćeni porukom njegova života i njegove riječi. Ne radi se ovdje toliko o odgovorima koje učimo, već o iskrenoj potrazi za osobnim odnosom koji nas nosi i koji našem životu daje smisao", kazao je između ostaloga u svojoj propovijedi biskup Palić.

Nakon propovijedi na riječi kojima je svaki dotadašnji đakon okupljenom mnoštvu predstavljen imenom i prezimenom, dolazili su kandidati pred biskupa, te izricali svoju spremnost na svećeničku službu čime su ređenici izrazili svoje opredjeljenje za služenje Božjem narodu.

Nakon litanija Svih svetih i mazanjem ruku, uslijedila je molitva biskupa Palića nad šestoricom kandidata.

ređenje Katedrala Mostar biskup Petar Palić

Odijevanjem misnog ruha, polaganjem ruku biskupa Palića i svih nazočnih svećenika nad novozaređenim svećenicima, završen je sam obred ređenja nakon čega su novi svećenici pristupili oltaru i, prvi put kao svećenici, koncelebrirali u misi.

Misno slavlje uveličao je veliki mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.