BH. GIGANT PRED GAŠENJEM Peći ugašene, struja skupa, novca nema

Jajce,metalleghe,Mrkonjić grad
Federalna TV

Prije više od pola godine ugašene su peći za proizvodnju silicijskog metala talijanske firme Metalleghe Silicon u Jajcu, koja je u prošloj godini bila među deset najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine.

Uz složene odnose na tržištu, ključni razlog za njihovo gašenje, a time i za neizvjesnu sudbinu 160 radnika, jeste visoka cijena električne energije.

U istoj su situaciji i radnici ove firme u Mrkonjić Gradu, ali i oko 400 njihovih kooperanta iz oba entiteta. Ako se ne pronađe rješenje, od rujna bi svi oni mogli stati u red za kartu bez povratka. Tako je gotovo sedam punih mjeseci.

Upitna egzistencija 160 obitelji

Kada su u pogonu bile sve tri elektrolučne peći, osiguravale su egzistenciju za 160 jajačkih obitelji. Od 23. siječnja ove godine sve je stalo.

"Ni tvornica u Mrkonjiću ne radi od početka veljače i mi pokušavamo i u jednom i u drugom entitetu pronaći način da se spasi industrija u BiH, da se zadrže ljudi", kaže za Federalnu televiziju Jelena Kuridža, direktorica Metalleghe Silicona Mrkonjić-Grad.

Od 2019. pa sve do početka ove godine uspijevali su, kaže, održati proizvodnju, kupujući električnu energiju na burzi.

Nažalost, uz činjenicu da, za razliku od europskih zemalja, naša država nije uvela sustav poticaja za elektrointenzivnu industriju, apsolutno nekonkurentnim učinila ih je gotovo trostruko viša cijena električne energije.

"To znači da bismo u ovom momentu, sa ovom cijenom električne energije, morali plaćati skoro 60 milijuna maraka na godišnjem nivou", navodi Janja Rudić, direktorica Metalleghe Silicon PJ 1 Jajce.

S ciljem očuvanja šanse za novi početak proizvodnje, uz raspoređivanje radnika na sporedne poslove, sve vrijeme isplaćuju im plaće, no strah od otkaza i budućnosti sve je veći.

“Svi smo u depresiji, brinemo se”

"Svi smo u nekoj depresiji, brinemo se. Brinemo se prvenstveno za naš posao, za naše obitelji. Svaki dan je dan neizvjesnosti, hoćemo li se vratiti i što nas čeka", objašnjava Sanjin Žuna, predstavnik Vijeća zaposlenika.

Radnik Željko Jukanović napominje kako ide zima:

"Tu su krediti, djeca u školu polaze. Kud će, što će? Danas rade, sutra im može reći- nemojte dolaziti više, gotovo je".

I dok obitelji oko tri stotine zaposlenih u Jajcu i Mrkonjić Gradu, ali i četiri stotine kooperanata, strahuju za vlastitu budućnost, posebno ih boli činjenica što svakodnevno slušaju informacije o povećanju prihoda od prodaje električne energije. Znaju oni dobro da je tom rezultatu doprinijelo gašenje proizvodnje u njihovoj tvornici.

"Apsolutno nije došlo do povećanja proizvodnje električne energije, nego do smanjenja potrošnje, mnoge industrije su ugašene", tvrdi Rudić.

Opstanak ove proizvodnje, ali i sudbina nekoliko stotina obitelji, ovisi od električne energije koju izvozimo. U suprotnom – posljedice su katastrofalne.

Apel načelnika

"Mi nakon kolovoza vjerojatno nećemo imati mogućnost da iz svojih izvora nastavimo financirati radnike i plaćati obveze za bruto plaće", upozorava Kuridža.

I jajački načelnik Edin Hozan (SDA) se pridružuje apelima: "Ako im ne omogućimo da taj resurs koji BiH ima dobiju – ne po povlaštenoj nego realnoj cijeni – vjerojatno ovi ljudi više neće raditi, a ni živjeti u Jajcu i BiH".