Autor nikad objavljene emisije o Draganu Čoviću dao otkaz na N1

Dragan Čović N1

Boris Brezo, autor nikad objavljene emisije o Draganu Čoviću potvrdio je za hercegovina.info da je dao otkaz na N1 televiziji.

"Mogu potvrditi da sam dao otkaz, ali stvarno ne bih govorio o razlozima takve odluke", kazao nam je Brezo. 

Cijeli slučaj, a sada možemo reći i autocenzurirani skandal, ne bi ni isplivao u javnost da iz zagrebačkog tjednika 'Nacional' nisu priupitali što je s emisijom u kojoj je sudjelovao i njihov glavni urednik Berislav Jelinić.

Osim već navedenog Jelinića, u ljetos snimanoj emisiji sudjelovali su još Kristina Perić, urednica portala hercegovina.info koja je ponovila već ranije rečeno o liku i djelu Dragana Čovića, a osobito u kontekstu obnovljivih izvora energije, tvrtki i funkcija njegovih zetova i pogubne politike, Pero Previšić, oporbeni vijećnik (Čapljinska neovisna stranka) iz Čapljine koji je dva puta išao u Sarajevo dobio je utješnu minutažu na N1 gdje je sam govorio o Čoviću te profesor Slavo Kukić s mostarskog Sveučilišta.

Koncem kolovoza novinar Brezo svim sudionicima je potvrdio da je emisija stopirana.

Boris Brezo uređivao je emisiju 'Ispod površine' u kojoj je objavio više priča o bh. političarima i uglednicima koji su ili zaglavili u kriminalu ili plesali po rubu. Neki istaknutiji radovi koje pamti bh. javnost su svakako serijali o Miloradu Dodiku ili Osmanu Mehmedagiću 'Osmici' (SDA) bivšem direktoru OSA-e.

Riječ je, bez ikakve sumnje, o uređivačkom propustu kakav se na N1 ne pamti, a koji biva još i težim kada se zna da je, zajedno s cenzurom emisije o Čoviću, ukinut i cijeli dotad vrlo uspješan istraživački serijal “Ispod površine” koji je doživio visoku gledanost i pohvale kako gledateljstva, tako i uredništva i uprave N1.

U nikad objavljenoj emisiji bilo je govora o Čovićevim sudskim procesima. Autor nije iznio neke nove informacije, ali je podsjetio na predmet u kojem je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, da bi sudski dokazi misteriozno nestali u prijevozu do županijskog suda. Ono što je posebno zanimljivo, a javnost tek u posljednje vrijeme saznaje o (ne)radu tužiteljstva HNŽ je i činjenica koju je autor iznio vezano za bizaran slučaj u kojem je tadašnji tužitelj Zdenko Kovač optužnicu protiv Čovića napisao nakon što je nastupila zastara pa je takva optužnica, logično, odbačena. Pogađate - upravo je Zdenko Kovač danas glavni tužitelj u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Neobjavljena emisija o Čoviću bavila se i aktualnom temom energetskih odnosa u BiH, takozvanom “južnom interkonekcijom”, odnosno osnivanjem tvrtke koja bi ubuduće, nakon što bude izgrađena potrebna infrastruktura, trebala voditi lukrativan posao uvoza plina s krčkog LNG terminala u BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.