RUSI GA PROZVALI NACIONALNIM IZDAJICOM Poznati tenisač mijenja državljanstvo, otkrio koga će sad predstavljati

Aleksander Ševčenko
Profimedia

Aleksander Ševčenko, 23-godišnji ruski tenisač, odlučio je promijeniti državljanstvo. Na društvenim mrežama objavio je da će od sada predstavljati državu Kazahstan. Potez je to koji je 59. tenisač svijeta povukao zbog rata u Ukrajini i sankcija koje su na snazi za ruske sportaše.

"Pozdrav svima, samo sam vam htio javiti da ću od sljedećeg tjedna na terenu predstavljati Kazahstan. Ponosan sam na to i ne mogu dočekati da izađem na teren i da ostvarim trenutke za pamćenje i za sebe i za državu", poručio je Ševčenko putem društvenih mreža.

Njegova odluka u komentarima je naišla na razbješnjele Ruse koji su ga prozvali nacionalnom izdajicom. Olakotna okolnost za dobivanje kazahstanskog državljanstva za Ševčenka je bila da, kad nije na teniskim turnirima, živi u Beču te da dugo vremena nije živio u Rusiji, pišu Sportske novosti.

Ruskom agresijom na Ukrajinu sve više ruskih sportaša odlučuje se na promjenu državljanstva. Iduća bi na redu mogla biti upravo Ševčenkova supruga, također tenisačica, Anastazija Potapova. 27. igračica svijeta nastupa pod ruskom zastavom, a nagađa se da bi mogla slijediti poteze svog supruga i tenisačica poput Jelene Ribakine koji su rodnu Rusiju odlučili zamijeniti Kazahstanom.

Bilo kako bilo, Kazahstan se ‘suočava‘ s pomamom sportaša za njihovim državljanstvom, u čemu prednjače sportaši iz Rusije. Potvrdio je to i potpredsjednik Kazahstanske teniske federacije Jurij Polskij.

''Prošle godine primili smo više od stotinu zahtjeva. Naš zadatak nije samo ‘ugrabiti‘ nekog dobrog sportaša. Poanta je da se igrač razvija. Jer to mora biti svjesna odluka'', poručio je Polskij.