MILAN TOLIĆ "Na Mandiću se odmah vidjelo da će biti veliki vratar, a boli me status Ante Grbavca"

Milan Tolić RK Izviđač
Hercegovina.info

"Koliko nam je samo dobrih reprezentativaca dala ta čuvena škola rukometa Izviđača iz Ljubuškog", rekao je u prijenosu utakmice Hrvatske i Austrije komentator Filip Brkić osvrnuvši se na odličnog Mateja Mandića koji je tu utakmicu skupio deset odličnih obrana, a neke od njih su bile u prijelomnim trenucima utakmice.

Još prije nekih četiri godine, dok je tek na mala vrata ulazio u prvu momčad Izviđača, pisali smo kako se radi o nasljedniku Mirka Alilovića i Marina Šege, vratara s vrhunskim karijerama koji su iste započeli u Izviđaču, Šego nešto malo drugačijim putem, no branio je boje 'Skauta'.

Jedan od onih uz koje je prvi vratar rukometne reprezentacije Hrvatske odrastao je Milan Tolić, trener vratara Izviđača. Vidjelo se, kaže Tolić, kako su pred Mandićem velike stvari.

"Od njegovih najmlađih dana smo zajedno. Kada sam vodio drugu ekipu Izviđača, on mi je bio prvi vratar. Njegov put odvijao se nevjerojatnom brzinom. Prebrzo je stigao do mjesta na kojem se sada nalazi. Odmah se vidjelo da će biti odličan vratar. Zanimljivo je to što je njegov raspon ruku duži od visine za nekih deset centimetara, dok je kod ostalih jednak visini. Vidjelo se da ima sve predispozicije za biti veliki vratar. Samo mu Bože daj zdravlja i onda nema straha za njega", ističe Tolić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mandić je stigao u Zagreb, no onda su ga ozljede usporile. No, ove sezone je među pet najboljih vratara Lige prvaka, a i prvi je vratar Hrvatske na Europskom prvenstvu.

"Tako je. Imao je problema sa zadnjom ložom i još nekih zdravstvenih tegoba koje su ga malo zaustavile, no vratio se na najbolji mogući način. Moje mišljenje je da je on još ranije trebao dobiti priliku u reprezentaciji Hrvatske, no tako je kako je. Sada smo svi zadovoljni". 

Kao i svaki trener i Tolić smatra kako njegov učenik mora još puno bolje.

"Dobro je to bilo do sada, ali ja znam da on može puno bolje, da može ići na još višu razinu i očekujem da će to i napraviti. Dovoljno ga dobro poznajem i siguran sam da će to biti još bolje kroz naredno razdoblje", kaže Tolić za Hercegovina.info

Milan Tolić RK Izviđač

Hrvatska večeras igra protiv starih rivala Francuske. Prema Toliću, vratari su ključ pobjede.

"Ukoliko Mandić i Kuzmanović budu na pravoj razini i skupe nekih 15 obrana, ja mislim da će Hrvatska slaviti. Po meni su vratari ključ večerašnje utakmice. Nisu ni Francuzi što su bili, evo i Španjolci su ispali. Prvenstvo je nikad izjednačenije i prava ga je uživancija pratiti".

No, nije samo Matej Mandić jedan od onih koji su radili s Tolićem i došli na veliku scenu. Tu je i Ante Grbavac koji je ne tako davno bio najbolji vratar španjolske lige. No, dolaskom u Zagreb izgubio je minutažu.

Milan Tolić RK Izviđač

"Istina i to me boli. Ante Grbavac zaslužuje više prilike u Zagrebu. Kada je stigao iz Španjolske rekao sam da Zagreb s njim i Mandićem ima tandem iz snova. No, ne dobiva priliku koliko zaslužuje, a puno je po meni ispred Panjtara. Ante je došao iz Španjolske lige gdje bio proglašen najboljim vratarem samo zbog izazova u Ligi prvaka. Panjtar je dobio puno više prilika i minutaže, a statistički je debelo iz Ante. Ponavljam, zaslužuje puno bolji tretman u Zagrebu", kaže jasno.

U kratkom razdoblju Izviđač je tako ostao bez dva sjajna vratara. Moralo se brzo reagirati i dovesti pojačanje, jer neki mladi 'Skauti' još uvijek stasavaju kroz akademiju "rukometnog Ajaxa" kako se nerijetko zove Izviđač u medijima.

"S obzirom na to da smo posljednjih godina ostali bez takva dva vrhunska vratara morali smo se pojačati. Doveli smo Harisa Suljevića koji je reprezentativac Crne Gore. Nakon odlaska Grbavca morali smo adekvatno reagirati, a njega smo pratili dok je branio za Rudar iz Pljevlja. Brzo smo se dogovorili jer je on čuo puno dobroga o Izviđaču, a Darko Stanić nekadašnji reprezentativac Srbije mu je savjetovao da ne razmišlja ni trenutka. Na prvenstvo sada nije otišao jer je izbornik Vlado Šola u posljednji trenutak odlučio na prvenstvo voditi dva, a ne tri vratara. 

Milan Tolić RK Izviđač

Uz Suljevića tu su još dva izuzetno talentirana čuvara mreže. Jedan je prije tri godine sa samo 15 iz Visokog stigao u Ljubuški, dok je drugi domaći Ljubušak.

"Aldin Alihodžić je jako perspektivan vratar i od njega očekujemo puno, da bude prvi vratar nakon što Suljević ode jer je već sada imao jako puno ponuda iz inozemstva. Za njega se nadam da će jednog dana biti reprezentativni vratar, sve ja na njemu. Imamo i mladog Marka Čuljka. On je 2007. godište i za njega imam velika očekivanja iako mu je tek 16 godina. Radi se o krupnom vrataru, izuzetno velikom potencijalu".

Potencijala ima i u mlađim kategorijama.

"Svaka generacija izbaci nekoliko pravih igrača, pa se nadam da će tako biti i dalje. Imamo jako dobru generaciju igrača rođenih 2008. odnosno 2009. godine. Tu su tri četiri lijevaka koja su dobivali pozive u mlade selekcije Hrvatske. Među njima je pozive dobivao i vratar Mate Pavlović što je još jedna potvrda da imamo svijetlu budućnost i na vratarskoj poziciji".

Jako puno djece izabere na svom početku biti na vratima, no ni to nije za svakoga.

"Dosta njih, ali da budeš vratar trebaš biti malo "na svoju ruku", da se ne izrazim drugačije", kaže uz smijeh Tolić .

"Vratar i srednji vanjski moraju biti najpametniji u momčadi. Kada pogledate svakog vratara, on ne trči puno, ali je se svaki "cijedi". Vi tu morate biti koncentrirani 200 posto cijelu utakmicu. Teško je dobiti pravog vratara, ali Izviđaču hvala Bogu za sada to ide jako dobro", dodaje.

Za kraj pitamo koja je tajna škole Izviđača kada je u pitanju vratarska pozicija.

"Ma nema tu nikakvih tajni. Meni je u cilju da svi ti momci koji sam trenirao ili koje sada treniram dobiju u mlađim uzrastima sve ono što sam ja shvatio tek u 30. godini. Postoje šabloni koje radim s vratarima puno ranije nego se to radilo. Prati se kretnja igrača, njegov položaj, je li igrač u akciji križanja, prolazu između dva čuvara i puno toga drugog. Statistički nekih 80 posto udaraca završi gdje ih vratar kroz rad i očekuje. Sama fizika igraču ne daje da uputi udarac na drugo mjesto od očekivanog. Na tome jako puno radimo s vratarima", zaključio je za Hercegovina.info Milan Tolić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.