IVAN MATIĆ NEUMSKI JE STRUČNJAK ZA TALENTE Sve je počelo s Nikolom Katićem, a njegov trojac sada odlazi u Dinamo

Ivan Matić Neum
hercegovina.info

Mladi nogometaš iz Čapljine Noa Tadić odlazi u Dinamo. Vijest je to koja je posljednjih dana obradovala navijače kluba iz Maksimira, s obzirom na to da se radi o iznimnom talentiranom nogometašu, a još više i iz razloga što je bio usmjeren i prema Hajduku. Za "čapljinski stroj za golove" kako nazivaju mladog Tadića zainteresirao se proteklih mjeseci i sportski direktor Šahtara Darijo Srna s obzirom na to da je Tadić igrao u njegovom matičnom klubu, Neretvi iz Metkovića. Pružio mu je priliku da bude na pripremama Šahtara, no na kraju cijele priče Tadić odlazi u Dinamo.

Noa Tadić u Šahtaru

Noa Tadić na pripremama Šahtara

Mladog Tadića u Neretvu je prije nekoliko godina doveo Ivan Matić sadašnji trener HNK Neum koji je u to vrijeme obnašao dužnost voditelja akademije Neretve. Matić je u dogovoru s Tadićevim ocem dogovorio prelazak u Neretvu što se ispostavilo kao pun pogodak.

Noa Tadić

Noa Tadić - "čapljinski stroj za pogotke"

Uz Tadića u Dinamo odlaze i dvojica nogometaša koji su započeli upravo kod Matića u HNK Neum, a to su Bruno Putica i Vinko Knežević, koji su svoj razvoj imali upravo u tom klubu. Matić ističe kako ga nije iznenadio ovakav rasplet kada su u pitanju ova dva talentirana mladića, koje je osobno ranije usmjerio prema Hajduku s obzirom na suradnju koju njegov klub ima s klubom s Poljuda.

Bruno Putica i Vinko Knežević

Bruno Putica i Vinko Knežević 

"Nije me iznenadio odlazak ovih igrača u Dinamo, riječ je o dva najbolja Hrvatska kluba i dešava se to obostrano da djeca idu iz jednog u drugi klub. Što se tiče ovih igrača ja od početka stojim iza njihove kvalitete i drago mi je da sam na neki način dio toga, ali odluka gdje će se nastaviti razvijati je isključivo njihova i njihovih roditelja i mi smo tu da poštujemo te odluke i budemo im na raspolaganju koliko možemo u daljnjem razvoju", kaže Matić za Hercegovina.info.

On ističe kako je riječ je o vrhunskim talentima, igračima kakvih je danas jako malo. Matić kaže kako je njihovo donošenje odluka u igri pod pritiskom je na vrhunskoj razini, 

"Svi oni od početka su ukazivali na to i ja sam tu bio zajedno sa kolegama servis da im pomognemo, olakšamo i stavimo ih u izlog, a rezultat je ovo danas u što nisam sumnjao".

Svu trojicu Matić nam opisuje. Svaki ima svoje karakteristike.

"Bruno je profinjena lijeva noga, igrač koji je fizički kao mali uvijek bio inferioran u odnosu na vršnjake. No, njegovo poimanje nogometa,odluke koje donosi, tehničko taktičke kvalitete i karakter su ga dovele tu gdje jeste i samo ako ga zdravlje posluži sigurno je budućnost svijetla pred njim. On je odrastao u Neumu i školi nogometa HNK Neum gdje se velika pozornost stavlja na razvoj mladih igrača, sazrijevao je igrajući sa starijim igračima po dvije i čak tri godine čak od sebe i sve to u svrsi da mu danas bude lakše.

Vinko je također dijete Neuma i škole nogometa i imao je sličan put. Potpuno različit profil igrača, pravo krilo, vrhunski dribler i stvari koje on radi u svojoj dobi su nestvarne. Nogometna inteligencija i ljubav koju ima prema igri, treningu i trenerima je ono što ga vodi. To što odrasta u ovoj sredini mu je veliki plus. 

Ivan Matić

Matić i Vinko Knežević dok je pravio svoje prve nogometne korake

Noa je pak nešto između njih dvojice. Izraziti je lijevak,ubojit igrač koji je izvrstan igrač između linija, snažan u igri jedan na jedan i vrhunski strijelac", govori Matić.

Zanimljivo, iako su sva trojica od strane Matića i Neuma usmjerena prema Poljudu gdje su se i pokazali kroz nastupe na turnirima i osvojili neke pojedinačne nagrade, ipak su završili kod najvećeg rivala.

"HNK Neum ima suradnju s HNK Hajduk Split, ja sam osobno u to vrijeme radio i kao skaut "Bijelih" i normalno je bilo da ih predložim struci Hajduka koja ih je odmah uzela sebi na turnire, treninge i ostalo. Noa je također bio na nekim selekcijama, no on je i ranije bio na radaru Dinama pa je odmah odlučio čekati taj konačni poziv".

Ivan Matić i Boro Primorac

Ivan Matić i Boro Primorac

Pitamo je li onda riječ o propustu Hajduka.

"Teško je meni govoriti što je propust, a što ne. Propuste rade svi i uvijek će ih biti, Hajduk je njima valjao sigurno i moja obaveza je bila da im ukažem na tu djecu, a dalje od toga nisam mogao utjecati. Kao njihov trener i osoba od povjerenja stojim iza njih uvijek i želim im da ostvare svoj potencijal u potpunosti", ističe.

No, nije samo ovaj trojac "zapeo za oko" Matiću. Cijeli je niz igrača kod kojih nije pogriješio u procijeni.

"Trenerski posao mi je prioritet, u postupku sam još za stjecanje UEFA Pro licence, najveće razine u trenerskom školovanju. Skauting je spontano nešto što se dogodilo sve je krenulo od Nikole Katića i Hajduka. Pored ova tri klinca, tu su još za Tino Krešić i Mateo Božić koji su u Hajduku, te Arman Rebac, Sergej Ignatkov i Kerim Bajrović koji su sada igrači FK Sarajevo. Ima još nekih mladih igrača, no ne bi o imenima dok su još u svojim klubovima, no pratim ih već jedno duže razdoblje".

Ivan Matić

Matić radi i kao skaut  FK Sarajevo

Za kraj nam kaže kako Hercegovina obiluje talentima i to nije sporno, ali potrebna su druga ulaganja.

"Potencijala u Hercegovini imamo još uvijek jako puno, prirodni smo izvor talenata samo što bi trebali rad podignuti na još veći nivo  i pratiti trendove, igračima nuditi razvoj. Također smatram da je struka jako bitna i da se klubovi trebaju više usmjeriti prema mladim kategorijama, ulagati u trenere i infrastrukturu", zaključio je Matić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.