BBC Rusiju se izbacije iz svih nogometnih natjecanja

FIFA, Rusija
Profimedia

BBC je objavio da će FIFA izbaciti Rusiju iz svih nogometnih natjecanja što bi značilo da ta reprezentacija neće moći nastupati u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se trebaju igrati sljedećeg mjeseca. BBC javlja da se FIFA za takav korak odlučila nakon što je Međunarodni olimpijski odbor predložio da ruski i bjeloruski sportaši budu izbačeni iz svih međunarodnih natjecanja. Konačna odluka očekuje se danas.

Nakon što je Rusija prošlog četvrtka napala Ukrajinu, FIFA je odlučila da Rusija utakmice dodatnih kvalifikacija mora odigrati na neutralnom terenu, pod nazivom Ruski nogometni savez te bez zastave i himne. No, brojni europski savezi uključujući Poljsku, Švedsku i Češku, koje su na završnom kvalifikacijskom turniru s Rusijom, osudili su takav potez, a Poljaci, Šveđani i Česi odbili gostovati u Rusiji.

Slovačka umjesto Rusije?

Rusija je trebala biti domaćin Poljskoj 24. ožujka, a pet dana kasnije pobjednik tog susreta treba igrati s pobjednikom susreta Švedska - Češka. No, BBC tvrdi da će FIFA uskoro objaviti da do daljnjega izbacuje Rusiju iz svih svojih natjecanja, a isto se očekuje i od Uefe.

Podsjetimo, Rusija je u kvalifikacijama za SP bila u skupini s Hrvatskom, Slovačkom, Slovenijom, Ciprom i Maltom. U zadnjem kolu je na Poljudu izgubila od Hrvatske 1:0 te je završila na drugome mjestu te u dodatnim kvalifikacijama.

Nije poznato kako će se dodatne kvalifikacije popuniti ako FIFA zaista izbaci Rusiju, ali jedna od opcija je da na njezino mjesto uskoči trećeplasirana momčad u kvalifikacijskoj skupini, a to bi bila Slovačka.