IVICA ZUBAC "Pa gdje ste bili na poluvremenu da mi to kažete"

Ivica Zubac
FIBA

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je dominantnu pobjedu protiv Švedske u drugoj utakmici pretkvalifikacija za Olimpijske igre i nakon samo dva kola izborila polufinale. Izbornik Josip Sesar sažeo je svoje dojmove, a nakon njega isto su učinili i udarni aduti Hrvatske reprezentacije.

Ivica Zubac je odigrao još jednu dominantnu utakmicu, bio je nedokučiva stijena za švedske igrače...

- Krenula je Švedska agresivno, pogodili su nam dosta teških šuteva na što nismo računali, jer nismo se nadali da Clarence može tako šutirati, no imao je čovjek svoj dan. Malo nas je to poljuljalo, ali smo se brzo adaptirali i okrenuli utakmicu. Išlo smo preko blokova u obrani na njemu, a onda su ga bekovi gurali dolje na mene. To je pomoglo, mijenjali smo i igrače na njemu, pa se istrošio, Smith, Filipović, Badžim, svi su ga čuvali. Na koncu prvog poluvremena je tražio od trenera da pozove minutu odmora, tako da smo znali da taj ritam neće držati, da je umoran. Onda smo početka nastavka još podigli obranu i to je dobro izgledalo.

Ivica Zubac nije znao da je na poluvremenu bio poen, četiri skoka i tri asista daleko od triple-doublea...

- Da sam znao, pa gdje ste bili na poluvremenu, da mi to kažete, ha, ha, ha... Pa, udvajali su me, a ja nisam igrač koji će pokušavati kroz udvajanja ići silom, pa sam čekao vidjeti što će obrana napraviti, na dribling su Šveđani dolazili na pomoć s prvog dodavanja, a to smo dobro rješavali, momci su držali dobar raspored, dobro protrčavali, bili su strpljivi, uzimali otvorene šuteve, pa smo sve skupa lagano rješili.

Jaleen Smith je bio sa 24 poena naš najefikasniji igrač.

- Iskoristio sam samo oni što su mi ponudili Šveđani, jer su išli na mene ispod bloka, pa sam samo uzimao otvorene šuteve. No, naš je cilj imati i intezitet u obrani. Zabili smo 99 poena, ali smo i primili samo 67. I to je impresivno, po mojem sudu.

Smith se u odnosu na lanjsko, premijerno ljeto u hrvatskom dresu sada doima puno opuštenijim. Druga je godina, već se navikao na ovo okruženje, ili?

- Mislim da sada više igram na poziciji dva, kad sam stigao lani, više sam bio na jedinici. Imali smo tada Babu, Darija, Zua, Hezija. Ali, osobno više volim kad sam na poziciji dva, čitam tu što mi obrana otvori, uostalom tada dobivam lopte na otvorenim šutevima, između ostalog.

Što je najveća snaga Hrvatske ovoga ljeta?

- Svi jako žele, osjećam da smo si gladni da osvojimo ovaj turnir. Ali, idemo utakmicu po utakmicu, a tu trener radi jako dobar posao i tako nas vodi.

Nije tu bio Smith, ali Hrvatska je nekada imala probleme protiv protivnika razine Belgije ili Švedske, sada to nije tako?

- Mislim da to nije samo da nas četiri igrača koji smo se priključili naknadno, nego je to do svih ostalih momaka, koji vrijedno rade, pritišću loptu, unose energiju. I to nam pomaže, pa tako onda i stignu moji poeni iz otvorenih šuteva.