IVICA ZUBAC "Nikada ne idemo samo sudjelovati"

Ivica Zubac
Marin Sušić

Ivica Zubac, koji je i prošle sezone bio nezamjenjiv dio LA Clippersa i ovog je ljeta na raspolaganju hrvatskoj reprezentaciji.

"Očekivanja su uvijek najveća, nikad ne idemo samo sudjelovati. Dobro se pripremamo, cilj je osvojiti taj turnir i proći u sljedeći stupanj kvalifikacija. Naravno, bit će teško, domaća Turska je dobra ekipa, ali imamo i mi dobre igrače. Pokazalo se i prije da sama imena igrača nisu dovoljna, kako za njih, tako i za nas, stoga moramo igrati kao ekipa i vjerovati jedni u druge. To je jedini način da napravimo rezultat."

Što vidi kao snagu ove hrvatske reprezentacije?

"Zajedništvo i mladost. Možemo trčati, fizički smo jako dobra ekipa, visoki smo. Svi smo zajedno, ostvarili smo neki pozitivan duh ovdje u reprezentaciji. Bit ćemo tu svi jedni za druge, igramo skupa, akcije se vrte do kraja i traži se najbolje rješenje, to je naša prednost i to ćemo iskoristiti. Mi iz NBA i Eurolige smo tu da iznesemo, da damo što više od sebe, da damo samopouzdanje drugima i dignemo ih još razinu više i da svi skupa, zajedničkim snagama i maksimalno motivirani pokušamo izvući to prvo mjesto."

Roko Prkačin u stalnoj je postavi seniorske reprezentacije gdje se okušao ubrzo nakon što je postao MVP U16 Europskog prvenstva 2018. godine:

"Svaku utakmicu moramo dobiti. Još od 5. srpnja kada smo se okupili za europske pretkvalifikacije na svakoj smo utakmici bili maksimalno koncentrirani i s pristupom da moramo biti najbolji što možemo. Rezultat je bio dobar, sad smo to zatvorili i idemo prema malo jačem izazovu. Četvorica koji su se priključili (Šarić, Zubac, Hezonja, Smith) dosta dižu trening, a na nama je da ih pratimo i da se svi nađemo na istoj valnoj duljini."

Odgovara li mu više pozicija 4 ili 5?

"Ja sam tu da igram kako treba, što god me trener traži i nemam neku preferenciju. Tu sam da napravim što bolji posao."

Što misli o protivnicima u skupini?

"Protiv Švedske i Nizozemske smo igrali kroz zadnjih nekoliko godina, a sve su tri reprezentacije kvalitetne i ne treba nikoga podcjenjivati. Sve ekipe dolaze u Istanbul osvojiti turnir i plasirati se na kvalifikacije za Olimpijske igre. Mi jesmo u ulozi favorita, ali ja ne bih volio da se tako postavljamo, da ne stavljamo takav pritisak na sebe. Cijela ekipa ima istu želju, a to je da iduće ljeto idemo na Olimpijske igre."

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE NA OLIMPIJSKOM PRETKVALIFIKACIJSKOM TURNIRU

13.8.2023. u 14:15 Hrvatska - Belgija
14.8.2023. u 19:00 Švedska - Hrvatska
16.8.2023. u 16:00 Nizozemska – Hrvatska