LJEPOTA ČOKOLADE Torta bez brašna koja ne može da vam ne uspije

Čokoladna torta
Lidija Lončarić

Za početak, s ovom tortom nema brige hoće li ispasti iz kalupa ili se ipak zalijepila, kao što to zna biti slučaj s kuglofom, a neće ni puknuti usred pečenja poput makovnjače ili orahnjače.

Druga stvar, među sastojcima koji su vam potrebni nema brašna pa je idealna za one koji ga inače izbjegavaju.

I treće, toliko je jednostavna, brzo se priprema, a istovremeno tako kremasta iznutra i hrskava izvana da ćete je zasigurno dobro upamtiti i poželjeti ponoviti što prije. Svi sastojci za dvije ovakve torte koštat će vas oko 20 KM (manji kalup veličine promjera 18 cm), što je itekako dobra vrijednost za ono u čemu ćete na kraju uživati, piše Jutarnji.hr.

JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA

Trebat će vam:

100 g tamne čokolade

100 g maslaca

2 čepa alkohola po želji (likeri, Amaretto...)

2 jaja

100 g šećera

50 g mljevenih badema

20 g sitno nasjeckanih badema

1 šaka badema u listićima

Sol

Priprema:

Najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i izlupajte ih pjenjačom. Dodajte sol. Čokoladu i maslac otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Kratko ohladite pa ih umiješajte u jaja i šećer. Dodajte alkohol po želji i sve dobro sjedinite. Dodajte mljevene i sitno nasjeckane bademe. Ponovno promiješajte pa laganim pokretima umiješajte tučene bjelanjke. Prebacite sve u kalup koji ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i pecite od 45 do 50 minuta na 180 stupnjeva. Nakon prvih 15 minuta provjerite, ako su vam listići badema previše potamnili, prekrijte kolač folijom i nastavite ga peći.

Dodatno!

Kako biste dobili sitno sjeckane bademe, najprije ih dobro tostirajte pa ubacite u blender i usitnite. Tako tostirani dat će posebnu aromu kolaču.