RAMSKI SIR Jačanje domaće proizvodnje, na tržištu još jedan kvalitetan proizvod

Ramski sir
Ramski vjesnik

Sir je kroz povijest uvijek bio omiljena hrana. Još kada je spravljen od mlijeka krava koje su pasle ramskim planinskim pašnjacima, onda je to nešto zaista posebno. Baš ta priprema odvela je našu foto patrolu u mljekaru Gmići Prom d.o.o. Prozor-Rama gdje se već nekoliko mjeseci priprema sir za tržište u BiH, a vjerujemo i za europsko, piše Ramski vjesnik.

Pri samom dolasku dočekala nas je stroga kontrola. Odmah dezinfekcija i opremanje u zaštitnu opremu kako se ne bi kojim slučajem narušio proces od grijanja mlijeka do sirenja i zrenja sira.

Ramski sir

FOTO: Ramski vjesnik

Iako se na početku činilo kako su Milenka i Nikolina veoma stroge i ozbiljne pokazalo se sasvim nešto drugo. Čistoća i kontrola ulaska u mljekaru da, ali radna atmosfera je zanimljiva i vesela.

Ivan je dovezao mlijeko, a one su se uz osmijeh i razgovor dale u grijanje i sirenje mlijeka.

„Svaki dan obradimo od 400 do 500 litara mlijeka koje dovozim s Proslapa. Mi bismo obradili i pravili još više sira da ima domaćeg mlijeka. Ukoliko ga ne bude i ako budemo proširivali proizvodnju onda ćemo morati nabavljati mlijeko iz drugih krajeva”, kazala je Milenka pokazujući mlijeko koje se grije i priprema za sirenje.

U daljnjem razgovoru naglasila je: „Drago bi nam bilo kada bi i drugi proizvodili mlijeko i mi bismo to sve otkupljivali. Uvjereni smo da će biti još proizvođača.“

Ramski sir

FOTO: Ramski vjesnik

Pratili smo cijeli proces kako bi se naši čitatelji upoznali s izradom sira, a kvalitetu će morati sami isprobati

Nakon grijanja mlijeka započinje proces sirenja, zatim rezanje i stavljanje u kalupe te pod pod presu.  Kada se taj proces završi onda slijedi stavljanje u slanu vodu. Nakon soljenja stavlja se na posebne police za zrenje.

„Od 400 litara izađe 40 kilograma sira. To znači da je kilogram sira od 10 litara mlijeka. Pravimo masni, polutvrdi i tvrdi sir te posebni premium. Da bi sir sazorio potrebno je od dva i pol do tri mjeseca za ovaj mali od kilograma. Za veliki sir od  dva kilograma do dva i pol potrebno je četiri i po do pet mjeseci. On se svaki dan prevrće i nadzire zrenje.“

Ramski sir

FOTO: Ramski vjesnik

Da je potrebno prevrtanje Milenka i Nikolina su razgovarale te prevrtale sir na policama. Uvijek se usputno prebaci koja zgoda ili šala tako da je ova mala vrijedna ekipa uvijek vesela, a vrijeme rada prođe brzo.

Kada sir bude suh nakon određenog vremenskog razdoblja premazuje se. I kada je sve skoro gotovo stižu i naljepnice s oznakom naziva sira i proizvođača.

Ramski sir dobiven od mlijeka krava koje su pasle po ramskim pašnjacima stiže na police u trgovine.
I prije izlaska na tržište mnogi su čuli za proizvodnju te sami svrate u mljekaru i nabavljaju sir. Naravno, ponovno se vraćaju.