FOTO  KLUB MLADIH "SILO" Mladi iz Brotnja dobili svoje prostorije

Klub mladih Broćanska udruga mladih
Hercegovina.info

Mladi iz općine Čitluk kroz projekt USAID-a, a pod organizacijom Broćanske udruge mladih (BRUM) dobili su svoj omladinski klub. Klub su mladi nazvali "SILO" prema starom hercegovačkom izrazu za neformalna druženja.  

Klub mladih "SILO" smješten je u ulici Kraljice Mira 3, Bijakovići, predstavlja društveni rekreacijski prostor namijenjen mladima, njegov primarni cilj je organizacija i promocija aktivnosti koje podržavaju društveni, fizički i kognitivni razvoj mladih te im omogućava daljnje unapređenje talenata i sposobnosti. Svojim programom i djelovanjem klub želi promovirati pozitivne odgojno-obrazovno prakse uz kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Cijeli ovaj projekt realizira Broćanska udruga mladih - BRUM.

"Prostor je zamišljen kao društveno rekreacijski prostor namijenjen mladima iz cijele naše općine Čitluk i okruženja. Ovdje će mladi moći stvarati nova prijateljstva i nove ideje. Kao što vidite tu imamo razni sadržaj od društvenih, sportskih i elektroničkih igara, ali i ovaj mali caffe bar. Prostor je namijenjen prvenstveno kao mjesto okupljanja nakon naših radionica, ali i za aktivnosti u slobodno vrijeme. To je jednostavno prostor za opće dobro svih mladih s našeg područja", kaže za Hercegovina.info Martin Ivanković koordinator projekta."

Klub mladih Broćanska udruga mladih

Mladi imaju priliku naučiti puno toga.

"Mi koristimo već postojeću infrastrukturu Sveučilišta za naše radionice, edukacije i seminare. Radionica ćemo imati desetak. Trenutno traju tečaj engleskog jezika, radionica grafičkog dizajna, tečaj fotografije. Imamo zatim večeri poezije i kulture te radionicu crtanja i slikanja. Ono što još trebamo pokrenuti su radionica robotike, programiranja, radionica glasa i produkcije, te dramska radionica. Za sada nam se odazvao veliki broj mladih ljudi. Svaka radionica ima svoj ograničeni limit prijava. Primjerice, za radionicu grafičkog dizajna smo imali oko 50 prijavljenih.

Klub mladih Broćanska udruga mladih

No, nešto se planira i van samih prostorija.

"U nastajanju je biciklistička staza kroz Brotnjo. Iz našeg proračuna smo odvojili jedan dio za tu stazu. Kanimo cijelo Brotnjo objediniti jednom stazom, a unutar te staze će biti tri manje kružne rute. Jedna će biti ova koju smo nazvali "Ruta Kraljice Mira", druga će se zvati "Gornje Brotnjo" dok će treća kružna staza dobiti naziv "Ruta fra Didaka Buntića." Još jedna aktivnost koju planiramo realizirati van prostorija Kluba, je ta da ćemo osnovati Planinarsko društvo Brotnjo, u čije aktivnosti će se moći uključiti osobe svih dobnih skupina iz naše općine. 

Projekt provodi Broćanska udruga mladi i njezini članovi.

"Tako je. U organizaciju ovog projekta uključeni su većinom ljudi iz naše Broćanske udruge mladih. Ja sam tu kao koordinator, zatim Vlado Bulić obnaša funkciju tajnika te Martin Čilić koji je zadužen za medije. BRUM sprovodi sve aktivnosti koje se odvijaju unutar samog kluba, ali i nekim drugim prostorijama isto kao i do sada."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cilj je pokrenuti mlade.

"Mlade kroz ovaj klub jednostavno želimo potaknuti na proaktivnost, da usmjere sebe i aktiviraju se u sferama koje njih privlače. Ne treba svatko doći na večer poezije, to naravno ne bi imalo smisla, ali da od 12 radionica ne dođeš niti na jednu i da te nijedna ne zanima, e mislim da je to problem. Za svakoga ima ponešto! Stoga pozivamo sve zainteresirane od 15 do 35 godina da nam se pridruže", rekao je Ivanković.

Kažimo kako se projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM Bosnia and Herzegovina), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID Bosnia and Herzegovina).