IZLEGLI SE HERCEGOVAČKI ORLIĆI U Hutovom blatu orao štekavac dobio pomladak

Hutovo blato,orao,bjelorepan
Studio “Musa”

Obitelj orla štekavca tzv. bjelorepana u Hutovom blatu se širi. Kako D. Musa doznaje od Josipa Vekića, inženjera lovstva i zaštite prirode, inače voditelja Službe zaštite u tom Parku prirode, u gnijezdu su primijećena čak dva ptića. Kažemo čak, jer ženka orla štekavca najčešće snese samo dva jaja, o kojima se ženka i mužjak brinu punih 38 dana dok ne dobiju mlade. Ove godine štekavci su bili uspješni čim su dobili dva ptića. Podsjećamo, štekavci koji su se u Hutovom blatu prema evidenciji ig. Vekića, naselili prije osam godina, nisu nekoliko godina imali mlade. Prvog ptića dobili su 2021. godine, što je bio prvi orao štekavac izležen u Hutovom blatu poslije 1922. godine. Dakle, ornitolozi su čekali 99 godina da se ne samo u Hutovom blatu, nego „u Neretvi“ što podrazumijeva i deltu, izleže novi bjelorepan, kako ga zbog repnih peraja još zovu.

„Dva ptića smo uočili na gnijezdu, pa ćemo uskoro vidjeti kad ih intenzivno roditelji budu hranili jesu li oba uspjela preživjeti. Do gnijezda nije baš lako doći pa ćemo čim vremenske prilike budu pogodne krenut u izvidnicu“, kaže ing. Vekić, te na opasku da im je u Hutovom blatu očito dobro, čim su dobili dva ptića, nastavlja:

 

„Naravna stvar da im je dobro. Ima raznoraznih riba, ptica, zmija, žaba… To su suvereni vladari prostora, za njih je Hutovo blato švedski stol. Hrane ima, u staništu je relativni mir, pa se štekavac udomaćio nakon stotinjak godina. Pomladak ide, e sad vidjet ćemo kuda će mladi. Oni će tri četiri godine lutati, tražiti za sebe prostor. E sad hoće li se vratiti u Hutovo blato ili u donji dio Neretve, gdje ih također nema stotinjak godina, znat ćemo za koju godinu. Ornitolozi iz Hrvatske očekuju da bi se jedan par mogao nastaniti i u delti Neretve. Osobno mislim da u Hutovom blatu ima mjesta za još jedan par, a tako i u delti Neretve“, zaključuje ing Vekić zahvaljujući kojemu smo stigli i do slika štekavca iz Hutovog blata.

Valja reći da je orao štekavac najveća ptica grabljivica nizinskih dijelova Europe. Smatra se da su u Bosni i Hercegovini stalno nastanjena samo tri do četiri para otud i zadovoljstvo čapljinskih ornitologa što se jedan par nastanio u Hutovom blatu. Procjene su da u Hrvatskoj ima oko 150 parova. Raspon krila orla štekavca je od 1,8 do 2,4, rijetko 2,5 metra. Ženke su nešto veće od mužjaka, a zanimljivo je da su štekavci doživotni partneri, kod njih rastava „braka“ ne postoji!