FOTO  Hercegovački prodavači cvijeća zadovoljni prodajom

prodaja cvijeća na blagdan svih svetih
Hercegovina.info

Pred nama su Svi Sveti i Dušni dan, dani kada s dubokim emocijama prisjećamo se svojih voljenih koji više nisu među nama. Ovih dana, osim što se tješimo molitvom, pripremamo se kako bismo posjetili njihova posljednja počivališta i odali im počast.

Tradicijski, nekoliko dana prije ovih blagdana, počinje prodaja cvjetnih aranžmana, pa smo posjetili Trg dr. Franje Tuđmana u Ljubuškom kako bismo istražili trenutne cijene i razgovarali s prodavačima.

prodaja cvijeća na blagdan svih svetih

"S ponosom ističem da već tri desetljeća uzgajamo cvijeće koje nudimo tijekom blagdana Svih Svetih. Nastojimo osigurati najkvalitetnije aranžmane za naše kupce, kako bi im omogućili dostojno odavanje počasti njihovim voljenima. Ove godine smo posadili oko 10.000 sadnica, što je uostalom neki naš uobičajeni prosjek. Što se tiče cijena, zadržali smo onaj lanjsku razinu. Iako smo svjesni izazova inflacije koji pogađaju sve sektore gospodarstva i dovode do rasta cijena, mi smo ostali isti. Istini za volju, repromaterijal je otišao čak tri puta gore, ali iz solidarnosti prema našim sugrađanima, jednostavno nemamo srca dići cijene u nebesa“, izjavio je za Hercegovina.info Milivoj Petrović, proizvođač i prodavač cvijeća iz Klobuka.

prodaja cvijeća na blagdan svih svetih
 
Ova godina za uzgoj cvijeća nije bila nimalo povoljna. Visoke temperature nisu se pokazale blagotvornima za ove biljke koje inače prosperiraju uz vlagu, obilnu kišu i jugo. Dodatno, uz visoke temperature, proizvođači su se morali suočavati s različitim bolestima i štetnicima koji su napadali njihove usjeve, a to je bespogovorno otežalo proces uzgoja.
 
"Brojni moji poznanici i kolege požalili su mi se kako su im biljke oboljele, ali Bogu hvala nas je to ove godine zaobišlo“, dodao je.
 
Trgovci su kao i svake prethodne godine zakupili prostor iza zgrade Općine u Ljubuškom, odnosno na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ondje su prodavali svoje cvijeće 30. i 31. listopada, te će to činiti na dane samih blagdana, 1. i 2. studenog.
 
Kako smo saznali iz razgovora s prisutnim prodavačima, ponedjeljak pogotovo u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima, nije bio obećavajući. Prodaja je bila iznimno slaba, a samo nekoliko cvjetnih aranžmana našlo je svoje kupce. No, kako je dan odmicao, situacija se znatno promijenila. "Prema kraju dana, primijetili smo značajan rast u prodaji. Prodali smo otprilike polovinu aranžmana na našem štandu. Možda nije toliko uspješno kao prošle godine, ali opet, barem smo uspjeli prodati nešto“, ispričala nam je jedna trgovkinja.

prodaja cvijeća na blagdan svih svetih
 
Svoj prostor na trgu zakupili su ne samo proizvođači i prodavači cvijeća iz Ljubuškog, već i iz drugih gradova u bližoj okolici. Među njima, primijetili smo i jednu trgovkinju koja je došla iz Čitluka. "Svake godine posadimo oko 1000 sadnica cvijeća koje brižno uzgajamo. Obično, pa tako i ove godine, imamo tri štanda dva u Čitluku i jedan u Ljubuškom. Nismo posadili previše cvijeća tako da očekujem da ćemo prodati sve. Što se tiče cijena lončanica nije došlo do neke specijalne promjene u cijeni, male lončanice i dalje se prodaju po cijeni od 5 KM, srednje veličine po 7 KM, dok se veće lončanice mogu nabaviti po cijeni od 10 KM“, izjavila je.

prodaja cvijeća na blagdan svih svetih
 
U utorak se situacija u vezi prodaje značajno promijenila. Izgleda da je većina ljudi smatrala da je ponedjeljak bio previše rano za kupovinu, što je rezultiralo znatno većim interesom za posjet štandovima tijekom drugog dana. "Danas smo uspjeli rasprodati sve aranžmane koje smo pripremili i iskreno smo zadovoljni prodajom. Koliko sam mogla primijetiti i ostali prodavači su većinom riješili svoj asortiman. Jutros je prodaja bila iznimno dobra kod svih, ako je nekome nešto i ostalo, zbilja se radi o nekim malim količinama“, prokomentirala je jedna trgovkinja.
 
Što se tiče cijena ikebana, one se kreću od 20 pa sve do 50 KM, ovisno o njihovoj veličini, kao i popuni.  Većina kupaca je izrazila zadovoljstvo ponudom na trgu.

"Na štandovima se može pronaći lijepa ponuda. Cijene su korektne, jer svačiji trud treba cijeniti. Doduše, ništa nije skupo ako je za voljene“, izjavio je Ivan Lesko.

prodaja cvijeća na blagdan svih svetih

Što se tiče proizvođača cvijeća koji ga prodaju na veliko, uspjeli smo razgovarati s obitelji Šarić iz Orahovlja. Već nekoliko godina uzgajaju cvijeće koje zatim prodaju u veleprodaji.

"Kada je mi prodajemo na veliko, cijena jedne saksije cvijeća iznosi oko 3 KM, dok se na tržnici ta ista saksija prodaje po znatno višoj cijeni, često čak i do 10 KM. Nekada nam se čini da se uopće ne isplati saditi ga, ali evo svake se godine vraćamo nazad. Po svemu sudeći, najviše se isplati preprodavačima koji iako ne ulažu isti trud u uzgoj i njegu cvijeća, često prodaju proizvode po znatno većim cijenama, čak i duplo višim. To je frustrirajuće za nas proizvođače koji ulažemo puno više truda, ali evo vraćamo se svaki put iznova“, ispričali su nam. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.