FOTO  Pogledajte kako izgledaju prvi dani proljeća u objektivu našeg fotoreportera

Proljeće u Mostaru
Hercegovina.info

"Ako ste ikada izgubili srce u zimskim mjesecima, pronaći ćete ga ponovno dolaskom proljeća", rekao je Fennel Hudson, a čini se da je 20. ožujkom i cijeli Mostar otvorio svoje srce za neke nove početke, osmijehe i poglede na svijet.

Proljeće u Mostaru

"Srce koje gleda kroz otvorene prozore proljeća nikada nije staro." - Charles Dickens.

Kraj zime je službeno najavljen, od 20. ožujka noć i dan bit će jednake duljine, a plavo nebo karakteristično za mostarske tople dane, šaroliko cvijeće i nasmijana lica starih i mladih potvrdili su sretne vijesti – stižu nam oni najljepši dani. Pogledajte kako prvi dani proljeća izgledaju u objektivu fotoreportera portala Hercegovina.info i uživajte u sunčanim danima.

Proljeće u Mostaru

"Proljeće čini svoju vlastitu izjavu, tako jasno i glasno i precizno, da glupak ne bi mogao propustiti razumjeti." - Lewis Grizzard

Zašto se prvi dan proljeća uvijek mijenja?

Postoje dvije različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba – astronomska i meteorološka metoda.

Proljeće u Mostaru

Meteorološka metoda

Usklađena je s kalendarom kako bi godišnja doba bila podijeljena na četiri tromjesečna godišnja doba. Korištenjem ovog sustava su godišnja doba definirana kao: proljeće, ljeto, jesen i zima.

"Proljeće pokreće stara srca nazad u mladost i daje nam hrabrost da započnemo nove početke." - Meša Selimović

Proljeće u Mostaru

Astronomska metoda

Odnosi se na položaj zemljine orbite u odnosu na sunce, uzimajući u obzir ravnodnevicu (kada je duljina dana točno jednaka duljini noći) i solsticij (najdulji i najkraći dani u godini).

Astronomski kalendar utvrđuje godišnje doba prema tome kad zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko sunca, a razlog zbog kojeg prvi dan proljeća nije uvijek na isti dan je nesavršenost našeg kalendara i eliptičnost zemljine orbite oko sunca.

Proljeće u Mostaru

"Budi kao cvijet koji čak i nakon najduže zime ponovno cvjeta na proljeće." - Pema Chödrön

Kakvo vrijeme nas očekuje?

Vremenska prognoza, kako kaže Hercegovina meteo, u petak dolazi u vidu nešto više oblaka uslijed prolaska jednog oslabljenog frontalnog poremećaja, pri čemu postoji i manja mogućnost za prolazno vrlo malo kiše ili pokoji pljusak. 

Proljeće u Mostaru

Nešto veća mogućnost je u nedjelju, kada na najvišim planinama u poslijepodnevnim satima može zalepršati i malo snijega, a zatim sljedeći tjedan - stabilno, uz mogućnost dolaska ranoljetnog tipa vremena za Uskrsne blagdane.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.